Una dintre preferințele culinare ale românilor aflați pe litoral este hamsia. Din păcate, administratorii unor terase aleg să folosească o alternativă mai ieftină și mai puțin gustoasă, mai exact șprotul.
Diferențierea între cele două specii poate fi dificilă atunci când peștii sunt prăjiți și condimentați, deoarece acestea pot influența într-o oarecare măsură aspectul și gustul.
De cele mai multe ori, cumpărătorii nici nu își dau seama că au fost păcăliți, crezând că mănâncă mult doritele hamsii.
„Toate astea se încadrează în această categorie de pește mărunt, iar la vânzare apar tot felul de încurcături, mai mult sau mai puțin voite. Diferența între șprot și hamsie sau gingirică, șprot și hamsie. Primele două specii sunt specii de talie mică, corpul este plat, gura este mică, plasată dorsal, nu depășește linia ochilor.
Hamsia este mai mărișoară, cilindrică, numită și ceatal. Cilindrică, ca și formă a corpului, are gura mult mai mare, unirea maximă a mandibulei depășește linia posterioară a ochilor, pare să arate ca un răpitor, deși nu este.
La vânzare, firește că se utilizează mai puțin sursa pescarilor și mai mult neguțătorii de pește. Tentați de peștele importat, o hamsie mai mare din Mediterană, un șprot mai mare, mai voinic de la Marea Baltică. Și, în consecință, nu întotdeauna ceea ce ai în farfurie provine din Marea Neagră”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar, notează realitatea.net.