Direcția Sanitar Veterinară din județul Iași a identificat un focar de antrax în localitatea Țigănași. Potrivit directorului adjunct al DSV Iași, Bogdan Novenschi, analizele au confirmat prezența bacilului la o carcasă de capră domestică, care fusese sacrificată cu aproximativ 10 zile în urmă, potrivit agenției de presă Rador, citând Radio Iași.
Ciobanul de la exploatația respectivă a sacrificat un animal, iar apoi carcasa acestuia a fost depozitată acasă, la proprietar. Până în prezent, nicio persoană nu a consumat carne din acea carcasă.
„Cazul a fost confirmat în urma suspiciunii și notificării DSP-ului Iași prin care ne-au anunțat în data de 14 iulie că la Spitalul Sfântul Spiridon din data de 13 e internat un cetățean cu niște leziuni cutanate la nivelul antebrațului și care a suspiciona leziuni asemănătoare antraxului cutanat. Ne-a furnizat informațiile că lucrează la o exploatație în comuna Țigănaș. Ne-am deplasat în exploatație, am discutat cu proprietarul, din declarația cetățeanului respectiv are și că în urmă cu 10-15 zile aproximativ sacrificaseră împreună cu altă persoană o capră din efectiv, care a predat-o proprietarului exploatației. Ne-am deplasat la proprietar acasă, am identificat carcasa respectivă în lada frigorifică, am dus-o la laboratorul Sanitar-Veterinar Iași, s-au prelevat probe. Luni am avut un rezultat pozitiv prin identificarea bacilului antrax. Ulterior am retrimis probele pentru confirmare și la Institutul Național de Diagnostic Sănătate Animală de la București. Am primit ieri confirmarea și de la București drept pentru care am declarat oficial focar de antrax”, susține Bogdan Novenschi.
Potrivit Directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinară Iași, Bogdan Novenschi, acesta a menționat că, după declararea focarului de antrax, au fost implementate un set de măsuri în exploatația respectivă.
„Măsurile se referă doar la exploatația respectivă, în special și a zonei unde au fost pășunate animalele, în sensul că în următoarea perioadă nu se vor scoate animale, nu se vor intra animale, nu se sacrifică, se examinează efectivul, dacă o să fie mortalități, n-au voie oamenii să umble cu ele. Ne vor deplasa și vor recolta noi pentru analiză și incinerare. Suntem în faza în care astăzi a elaborat un plan de măsuri conform prevederilor legale, l-am prezentat Consiliul Local de Combatere a Bolilor Iași. Vreau să precizez la început că nu e vorba de omorât animale, nu e o boală care se transmite așa prin aer sau știu altfel cum ca să contamineze oameni sau alte animale”, explică șeful DSV Iași.
În urma depistării focarului de antrax în localitatea Țigănași, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a luat măsuri imediate pentru gestionarea situației. Conform informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu, au fost prelevate probe care au fost expediate către Institutul Cantacuzino din Capitală în vederea analizelor.
„Cu privire la suspiciunea de antrax din comuna Țigănași, Direcția de Sănătate Publică a trimis două probe recoltate la Institutul Cantacuzino, ceea ce înseamnă că în perioada următoare, în zilele următoare, așteptăm rezultatele de laborator”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Iași.