Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a declarat joi, 20 iulie, că Rusia nu intenționează să desfășoare atacuri împotriva navelor civile de transport în Marea Neagră, în urma speculațiilor apărute în presă după ce Casa Albă a menționat posibilitatea unor astfel de atacuri.
„Încercările de a atribui Rusiei pregătirea unor atacuri asupra unor nave civile sunt complet false”, a scris ambasadorul Antonov pe contul de Telegram al ambasadei ruse.
„Considerăm declaraţiile SUA drept o încercare de a disimula prin orice mijloace propriile lor activităţi distructive, menite de facto să saboteze implementarea acordurilor de la Istanbul interconectate”, a adăugat ambasadorul rus. El a făcut referire la înțelegerea care a permis exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, însă Rusia s-a retras luni acuzând că componenta care prevedea înlesnirea exporturilor de cereale și îngrășăminte rusești nu a fost respectată. Această înlesnire a fost îngreunată indirect de efectul sancțiunilor financiare impuse de țările occidentale împotriva Rusiei în urma agresiunii sale asupra Ucrainei, scrie ziare.com.
Ministerul rus al Apărării a transmis miercuri o avertizare cu privire la situația coridorului umanitar maritim în Marea Neagră. Potrivit comunicatului, începând de la ora 21:00 GMT, toate navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene în aceste ape vor fi considerate potențiale transportatoare de încărcături militare.
Mai mult decât atât, ministerul rus a menționat că statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate, în viziunea Rusiei, implicate în conflictul din Ucraina, de partea regimului de la Kiev. În plus, Rusia a declarat anumite zone din apele internaționale din nord-vestul și sud-estul Mării Negre drept nesigure pentru navigație.
Casa Albă a comentat că, în urma anunțurilor Moscovei, există temeri că Rusia ar putea extinde acțiunile sale asupra infrastructurilor de transport și stocare a cerealelor ucrainene. Aceste acțiuni ar putea include atacuri îndreptate și către nave civile de transport care tranzitează Marea Neagră.
Într-un interviu acordat France Presse, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat că Ucraina propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră. Aceste patrule ar fi sub mandat ONU şi ar implica participarea unor ţări riverane Mării Negre, cum ar fi Bulgaria şi Turcia, care sunt de asemenea state membre NATO. Scopul acestor patrule ar fi să asigure securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.
Pe lângă această propunere, autorităţile de la Kiev au transmis că vor considera orice navă care se îndreaptă către porturile ruseşti sau porturile ucrainene ocupate de Rusia drept un potenţial transport de armament. Ca urmare, aceste nave ar putea fi supuse unor riscuri şi s-ar putea să fie considerate ţinte militare.