Boala silențioasă care vine din pâine. Nu mulți își dau seama dacă o au

Boala silențioasă care vine din pâine. Nu mulți își dau seama dacă o au
Sursa Foto: Freepik.com

Boala celiacă este o boală autoimună care apare la persoanele predispuse genetic la care ingestia de gluten duce la distrugerea mucoasei intestinului subțire. Este una dintre cele mai frecvente boli cronice la copii și adulți și afectează aproximativ 1% din populația Europei.

Glutenul este o proteină care se găsește în anumite cereale, cum ar fi grâul, ovăzul, orzul, secara și kamutul. Mai mult, aceasta are o valoare nutritivă redusă, iar funcția principală a acestei proteine ​​este de a acționa ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a creşte, ceea ce face posibilă producerea pâinii, notează realitatea.net.

Boala silențioasă care vine din pâine

În cazul unei predispoziții genetice, chiar și cantități mici de alimente care conțin gluten pot declanșa o reacţie imună în intestinul subţire, ducând la inflamație cronică.

Condițiile inflamatorii cronice duc în cele din urmă la distrugerea vilozităților intestinale și la restricția proceselor de absorbție în intestinul subțire. În plus, acest proces este însoțit de o serie de simptome care diferă de la persoană la persoană. Intoleranța la gluten este cunoscută ca boala celiacă.

Pentru simptomele care pot fi asociate cu boala celiacă, un diagnostic inițial de intoleranță la gluten poate fi făcut adesea doar pe baza analizelor de sânge. Mai mult decât atât, un diagnostic definitiv poate fi pus doar pe baza unei biopsii intestinale.  În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de ţesut din intestinul subţire care apoi este supusă unei examinări histologice ce poate confirma o posibilă atrofie a vilozităţilor intestinale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios