TikTok, rețeaua cu cel mai mare risc legat de cererile adresate copiilor pentru imagini cu caracter sexual

TikTok, rețeaua cu cel mai mare risc legat de cererile adresate copiilor pentru imagini cu caracter sexual
Sursa foto: Shutterstock

TikTok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet, mai ales în cazul copiilor de peste 15 ani, potrivit unui sondaj, relatează G4Media.ro.

Riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată

TikTok reprezintă un risc semnificativ în ceea ce privește cererile adresate copiilor pentru imagini cu caracter sexual. Cei mai expuși unor astfel de situații sunt copiii de peste 15 ani (17%), însă și copiii mai mici (12-14 ani, 14% și sub 12 ani, 7%).

Potrivit unui sondaj realizat de organizația Salvați Copiii, riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs. 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”.

În ultimul an, între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%), arată sondajul.

Mare parte din imaginile cu conținut sexual au fost solicitate pe internet de la un adult

Sondajul mai arată că 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet (15% din total eșantion) afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult. Din perspectiva genului, 20% dintre fete afirmă că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet, comparativ cu 7% dintre băieți.

Majoritatea copiilor folosesc multiple rețele de socializare pentru a comunica cu prietenii, fapt ce stă mărturie atât pentru popularitatea acestora, cât și pentru timpul îndelungat petrecut online.

Reacția reprezentanților TikTok. Angajament pentru siguranța minorilor și restricții pentru acești utilizatori

Reprezentanții TikTok au transmis un punct de vedere și susțin că aplică mai multe restricții pentru utilizatorii cu vârste sub 18 ani. Redăm integral clarificările transmise de companie:

Despre cercetare:

     * După ce am discutat despre rezultatele studiului cu Salvați Copiii România, echipa a confirmat că afirmația legată de faptul că tinerii primesc sau li se solicită imagini nepotrivite pe TikTok nu a fost un rezultat al cercetării [2].

    * În plus, „intrarea în contact cu necunoscuți pe internet” nu se concentrează pe vreo modalitate anume de contact, ci acoperă întreaga gamă de activități tipice pentru platformele de conținut – de exemplu: vizionarea și interacțiunea cu conținutul.

    * Credem că sugestiile făcute în articolele de presă sunt rezultatul unei frazări, care nu a fost intenționată, dar ar putea influența cititorii să creadă informații neadevărate despre TikTok.

Despre angajamentul pentru siguranța minorilor:

     * TikTok este o platformă strict pentru +13 și implementăm o serie de acțiuni prin care impunem limitele pentru vârsta minimă atât în momentul înregistrării pe platformă, cât și prin eliminarea proactivă de pe platforma noastră a conturilor suspectate că nu îndeplinesc limita de vârstă. Echipa noastră aplică cu fermitate cerințele privind vârsta minimă.

    * Pentru a împiedica persoanele care nu au vârsta minimă necesară să utilizeze platforma, am dezvoltat un portal neutru de verificare a vârstei – neutral age gate – standard pentru industrie, prin care oamenii trebuie să completeze data de naștere completă.

    * Dacă cineva încearcă să creeze un cont, dar nu respectă cerințele privind vârsta minimă, îi suspendăm posibilitatea de a încerca să creeze un alt cont folosind o altă dată de naștere.

    * Angajamentul nostru de a aplica limitele pentru vârsta minimă nu presupun doar portalul de vârstă. Luăm o mulțime de alte măsuri pentru a identifica și a elimina conturile care sunt suspectate că aparțin unor persoane care nu au vârsta necesară.

    * Echipele noastre de moderare și siguranță sunt instruite să fie atente la semnele care arată că un cont poate aparține unui minor cu vârsta sub 13 ani. Folosim și informațiile provenite de la utilizatorii noștri, cum ar fi cuvinte cheie și rapoartele din aplicație de la comunitatea noastră, pentru a ajuta la identificarea potențialelor conturi care aparțin unor persoane minore.

    * Atunci când echipa noastră de siguranță consideră că un cont poate aparține unei persoane minore, contul este suspendat.

    * Dacă un cont este analizat de unul dintre moderatorii noștri pentru o altă încălcare, iar moderatorul observă că acel cont poate aparține unei persoane sub 13 ani, contul va fi eliminat sau marcat pentru a fi verificat de echipa de moderare a vârstei minime.

    * Pentru a aduce și mai multă vizibilitate asupra inițiativelor pe care le luăm pentru a proteja minorii, am devenit prima platformă majoră care dezvăluie public numărul conturilor pe care le eliminăm pentru că pot aparține unor persoane minore.

    * Toți utilizatorii pot raporta un cont atunci când consideră că poate aparține unei persoane cu vârsta sub 13 ani direct în aplicație, prin intermediul butonului de raportare.

Despre restricțiile pentru utilizatorii cu vârste sub 18 ani:

     * Toate conturile care aparțin persoanelor cu vârsta sub 16 ani sunt setate în mod prestabilit ca private, o măsură pe care o luăm pentru a proteja cei mai tineri membri ai comunității noastre.

    * Mesajele directe sunt disponibile numai pentru cei cu vârsta de 16 ani și peste, iar pentru 16-17, această funcție este setată implicit pentru „Nimeni”.
    * Pentru a găzdui un LIVE, membrii comunității trebuie să aibă cel puțin 18 ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)