Ministerul Sănătății, acuzat că vrea să coboare standardele de îngrijre a pacienților cu arsuri, pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul românesc și că propune modificări legislative ce creează centre de arși doar „din pix”

Ministerul Sănătății, acuzat că vrea să coboare standardele de îngrijre a pacienților cu arsuri, pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul românesc și că propune modificări legislative ce creează centre de arși doar „din pix”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, dar și rude ale victimelor acuză Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), că vrea să coboare standardele îngrijirii pacienților cu arsuri, propunând modificări în legislație care ar permite crearea de centre de arși doar „din pix”. Mesajul lor a fost preluat de Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, pe Facebook.

Niciun centru pentru tratarea marilor arși în România, la 8 ani de la Colectiv

Ordinul Ministrului Sănătății nr. 476/2017 a transpus în legislația românească ghidurile internaționale de bune practici în îngrijirea arsurilor și a definit trei structuri cu niveluri crescătoare de competență: Compartimentul de arsuri, Unitatea funcțională de arși și Centrul de arși. Ultima e structura cu cel mai înalt nivel de competenţă. La opt ani de la Colectiv, în România încă nu există nici măcar un singur Centru de arși și nici vreun Centru de recuperare medicală a pacienților care au suferit arsuri severe.

În mai 2021, a fost constituită Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, un organism consultativ menit să ofere expertiză pentru elaborarea protocoalelor terapeutice. Numai că în acești doi ani care s-au scurs de atunci practic nu s-a întâmplat nimic.

Ministerul condus de Rafila, acuzat că vrea să scadă standardele în tratarea marilor arși

Pe 13 iulie anul acesta, însă, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de Ordin care își propune modificarea Ordinului nr. 476/2017, proiect redactat fără consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri. De altfel, nici nu se știe dacă această Comisie mai există.

„Proiectul de ordin publicat pe secțiunea „Transparență decizională” a siteului Ministerului Sănătății aduce modificări care, în loc să ridice standardul și calitatea îngrijirii arsurilor severe, pare să urmărească fix contrariul – să coboare standardele. Și asta pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul românesc.

Aceasta „adaptare” la situația actuală, prin coborârea gravă a standardelor în ceea ce privește specificațiile tehnico-funcționale ale Centrelor de Arși (…) ar putea avea implicații grave asupra siguranței pacienților cu arsuri. Îngrijirea adecvată a arsurii grave nu se poate face decât în unități spitalicești la acest nivel înalt tehnic și uman. Orice abdicare de la un standard înalt ne îndepărtrează de la scopul salvării acestor pacienți. Centrele de Arși ar trebui să reprezinte punctul de referință pentru tratamentul pacienților cu arsuri severe, oferind un nivel ridicat de îngrijire și expertiză, nu compromisuri tehnice, de proiectare și de operaționalizare cu resursa umană făcute din pix”, atrag atenția supraviețuitorii și rudele victimelor din Colectiv.

Primele trei Centre de arși din România sunt acum în diferite faze de execuție, în parteneriat cu Banca Mondială – Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Timișoara și Târgu Mureș. Termenul de finalizare comunicat e 2024, dar deocamdată nu se știe în ce stadii de execuție sunt. Ele au fost proiectate după norme conforme cu standardele internaționale în domeniu.

Acum, însă, Ministerul Sănătății vrea să coboare acest standard, redefinind Centrele de arși ca pe niște structuri care nu mai respectă țintele tehnice și de siguranță a pacientului din recomandările experților.

Asta înseamnă că toate centrele vor fi construite de acum înainte conform noii viziuni, deci vor fi mai puțin performante: „În loc să ne străduim să aducem realitatea românească la standardele internaționale, această schimbare propune o soluție de compromis care pune în pericol viața pacienților și ne afundă și mai tare în marasm”.

Mai mult, semnatarii acuză că, în continuare, Ministerul Sănătății nu acceptă transferul în străinătate pentru îngrijire a marilor arși decât sub presiunea publică. Asta înseamnă că marii arși sunt tratați în țară în condiții improprii, adică „se face în permanență malpraxis. La fel ca la Colectiv”.

Rafila vrea să facă Centre de mari arși „din pix”

„Prin aceste modificări legislative propuse de Minister, putem întrevedea o „creație” de Centru de arși doar „din pix”. Relativizarea unor norme deocamdată obligatorii poate transforma, administrativ, fără respectarea standardelor internaționale, esențiale în îngrijirea pacienților cu arsuri, actualele Unități Funcționale de Arși (structuri cu competență pentru cazuri de complexitate medie) în „Centre” de arși care vor prelua și trata neconform, dar „cu acte în regulă”, absolut toate cazurile foarte grave care ar trebui trimise în străinătate pentru a li se da o șansă reală și pentru a nu se comite malpraxis.

Această încercare de coborâre a standardelor prin modificări periculoase ale normativelor în vigoare reprezintă o amenințare reală și directă asupra siguranței pacienților și asupra siguranței publice”, se mai arată în avertisment.

Semnatarii sunt:

Iancu Eugen, președinte Asociatia Colectiv GTG 3010
Narcis Hogea, președinte Asociația „În numele lui Alexandru”
Monica Althamer, director “Spitale publice din bani privați”, Fundatia Metropolis, activist pentru drepturile pacienților
Mihai Grecea, supraviețuitor Colectiv, activist pentru drepturile pacienților cu arsuri severe
Bogdan Molesag, supraviețuitor Colectiv, psihoterapeut
Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv, activist pentru drepturile pacienților cu arsuri severe
Tedy Ursuleanu, supraviețuitor Colectiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare