Vasile Dîncu, vicepremierul României, a afrimat sâmbătă, după ședința informală de guvern că rapoartele de monitorizare pe legea 544 cu privire la accesul liber la informațiile de interes public dau la inveală probleme ”foarte grave” de transparență. Potrivit lui Dîncu instituțiilor publice nu mai prezintă un un raport la sfârșitul anului, site-urile nu mai prezintă informațiile obligatorii, iar tratamentul cererilor de transparență și libertul acces la informare ”este făcut discreționar de foarte multe ori și făcut uneori intenționat în așa fel încât să îngreune accesul la informațiile care sunt de interes public.
”În ultimii ani, s-a produs o dezinstituţionalizare în ceea ce priveşte transparenţa şi accesul liber la informaţiile de interes public. Eu sunt cel care am iniţiat acum 13, 14 ani această lege şi am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare şi am observat că acum avem foarte grave probleme de transparenţă. Sunt lucruri care sunt legate de faptul că majoritatea instutuţiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârşitul anului, site-urile nu mai prezintă informaţiile obligatorii(…), tratamentul cererilor de transparenţă şi liberul acces la informaţie este făcut discreţionar de foarte multe ori şi făcut uneori intenţionat în aşa fel încât să îngreuneze accesul la informaţiile de interes public”, a spus Dîncu, citat de Mediafax.
Viceprim-ministrul Dîncu a făcut referire și la confuzia care se face, în opinia sa ”deliberat”, între Legea 544/2001 cu privire la accesul liber la informațiile publice și ordonanța 27/2002, adică Legea petițiilor.
”De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte-o informaţie, în 63% din cazuri – am văzut un raport al Guvernului de monitorizare pe această lege – observăm că se întâmplă să fie tratată ca Legea petiţiilor, care durează mai mult(primirea răspunsului-n.r.), are un alt regim”, a precizat Dîncu.
Vasile Dîncu a mai adăugat că actualul guvern încearcă să ocupe mai mult îndeaproape nevoia de transparență decizională. El a mai amintit că s-a înființat și un minister special conceput pentru acest scop.