Teama de a fi arestat? Vladimir Putin a anunţat oficial că nu va participa la summitul BRICS. Cine va merge în locul lui

Teama de a fi arestat? Vladimir Putin a anunţat oficial că nu va participa la summitul BRICS. Cine va merge în locul lui
Sursa Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a stârnit o dezbatere naţională intensă prin anunţul său că nu va participa la summitul BRICS, programat să aibă loc în perioada 22 – 24 august, care urma să fie găzduit de Africa de Sud la Pretoria. Decizia liderului de la Kremlin de a nu onora invitaţia a generat ample discuţii şi speculaţii în rândul opiniei publice.

Africa de Sud solicită excepție de la CPI pentru a evita un conflict armat cu Rusia

Vladimir Putin este vizat de un mandat al Curții Penale Internaționale (CPI) începând cu luna martie, pentru acuzații de crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni în urma invaziei Rusiei. Africa de Sud, membră a CPI, ar trebui teoretic să-l aresteze pe Putin dacă intră pe teritoriul său, dar acest lucru ridică o dilemă diplomatică, deoarece Pretoria a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina.

Într-o declarație semnată în iunie și inițial clasată ca fiind confidențială, Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a avertizat că arestarea lui Vladimir Putin ar putea conduce la declanșarea unui conflict armat cu Rusia. El a afirmat că Africa de Sud încearcă să obțină o excepție de la regulile Curții Penale Internaționale (CPI) invocând motivul că o astfel de acțiune ar putea pune în pericol securitatea, pacea și ordinea în stat. Această declarație a fost ulterior făcută publică, după ce curtea a decis să o dezvăluie, scrie Observatornews.

Vladimir Putin a refuzat să participe la summitul BRICS

Există speculații că președintele rus, Vladimir Putin a refuzat să participe la summitul BRICS, alături de liderii din Brazilia, China, India și Africa de Sud, din cauza unor declarații controversate ale liderului sud-african. Se presupune că acest refuz vine în contextul temerii lui Putin de a fi arestat în baza unui mandat emis de Curtea Penală Internațională (CPI). În locul său, Rusia va fi reprezentată la summitul de la Pretoria de către ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Grupul BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, își propune să obțină o influență mai mare în cadrul instituțiilor internaționale, care au fost, până în prezent, dominate de Statele Unite ale Americii și Europa. Potrivit unui raport AFP, cel de-al 15-lea Summit al BRICS va avea loc în Johannesburg, într-un centru dedicat dezbaterilor și discuțiilor internaționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:05 - Emil Dumitru (PNL), după scandalul privind planșeul Unirii: Am ajuns într-o situație penibilă. Cred că trebuie să clarificăm foarte bine, pe viitor, în legislația națională, care sunt competențele Primăriei Generale și primăriilor de sector
21:57 - Nicolae Ciucă: „M-am opus Cortinei Roșii de Fier care amenință să cadă după decizia CCR, mă opun și gardurilor puse cu forța”
21:45 - Radu Miruță, despre scandalul lucrărilor la planșeul din Piața Unirii: „Niște instituții naționale nu pot să stabilească cadastrul pe suprafața cărei primării este” (VIDEO)
21:37 - Marcel Ciolacu intervine în scandalul privind planșeul Unirii: Într-o democrație consolidată, dreptatea nu se face cu buldozerul, ci prin instituțiile statului. Aici nu este vorba de cine strigă mai tare
21:27 - Rareș Hopincă, despre scandalul privind planșeul Unirii: Primarul General nu poate emite dispoziții de demolare pentru o proprietate aparținând altcuiva, pentru o proprietate privată. Dispoziția e ridicolă în sinea ei (VIDEO)
21:07 - Prefectul Capitalei atacă în instanță dispoziția lui Nicușor Dan de desființare a șantierului
21:03 - Alina Gorghiu: Anul trecut am adus aproape 900 de fugari în România, iar anul acesta, până la finalul lunii septembrie, am reușit să aducem aproape 620 de fugari (VIDEO)
21:02 - Plimbările cu mașina funerară au devenit virale pe rețelele de socializare. Cum răspund autoritățile
20:51 - Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Cam toată lumea știe care va fi finala pentru președinție”
20:33 - Animalul care trăiește exclusiv în România. Aparține unei specii preistorice și este considerat „fosilă vie”