Turcia: Recep Tayyip Erdogan spune că țara sa va găsi alți furnizori de energie decât Rusia

Turcia: Recep Tayyip Erdogan spune că țara sa va găsi alți furnizori de energie decât Rusia
Foto: habarlar.ru

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a spus, sâmbătă, că țara pe care o conduce se va găsi alți furnizori de energie decât Rusia, din cauza tensiunilor puternice apărute după doborârea avionului militar rus la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit Agerpres.

”Este posibil să găsim alți furnizori”, a precizat președintele turc într-un discurs la o televziune. El făcea referire la Azerbaidjan și Qatar îndeosebi.

Federația Rusă este principalul furnizor de enegie al Turciei. Statul rus livrează către cel turc 55% din necesarul de gaz și 30% din cel de petrol. Ankara importă 90.5% din necesarul său de petrol și 98.5% din cel de gaz.

De altfel, președintele Turciei a dat asigurări că nu există, pentru moment, niciun indiciu că aceste represalii afectează sectorul energetic. Totuși, el a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

Rusia a impus sancțiuni economice împotriva Turciei, în special un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești. Federația Rusă a mai reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie.

Kremlinul a spus, la rândul său,  că îngheață proiectul de gazoduct TurkSteam. Acesta urma să permită transportul de gaz rusesc până pe continentul european, prin Turcia, ocolind astfel Ucraina.

Recep Erdogan a calificat anunțul Rusiei ca fiind mincinos.

”TurkStream este un proiect la care noi înșine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerințelor noastre”, a mai adăugat Erdogan.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`