Asteroidul 2023 NT1 pentru a trecut neobservat pe lângă Pământ acum cinci zile. Era mai mare decât cel care a creat uriașul crater din Arizona

Asteroidul 2023 NT1 pentru a trecut neobservat pe lângă Pământ acum cinci zile. Era mai mare decât cel care a creat uriașul crater din Arizona
Foto: Pixabey

Un obiect cosmic a părut să urmeze aceeași traiectorie ca și cel mai distructiv meteoroid care a lovit Pământul în ultimul secol, dar acesta ar putea fi de trei ori mai mare. Îngrijorător este că, asemenea asteroidului care a provocat explozia de la Chelyabinsk, Rusia, în 2013, acesta a fost detectat în ultimul moment și nimeni nu a reușit să-l anticipeze.

Asteroidul 2023 NT1 a trecut aproape de planeta noastră

Asteroizii reprezintă un pericol real pentru Pământ, iar recent asteroidul 2023 NT1 a trecut aproape de planeta noastră. Descoperit abia după ce ne-a trecut pe lângă noi, acesta a fost greu de observat din cauza direcției sale dinspre Soare, la fel ca și bolidul din Chelyabinsk. Acest bolid nu a fost detectat înainte de a exploda deasupra Rusiei, cauzând distrugeri și rănind sute de oameni.

NASA pregătește misiunea NEO Surveyor pentru a investiga și aborda o gaură cunoscută în protecția planetară a Pământului. În același timp, Agenția Spațială Europeană dezvoltă NEOMIR, un sistem de avertizare timpurie pentru asteroizii apropiați de Pământ în anii 2030. Asteroizii precum 2023 NT1, de trei ori mai mari decât meteoroidul din Chelyabinsk, reprezintă o amenințare semnificativă ce necesită monitorizare și protecție.

În trecutul îndepărtat, acum aproximativ 50.000 de ani, în epoca Pleistocenă, un asteroid mai mic a lovit Pământul, lăsând în urmă vestitul Meteor Crater din Arizona. Cu toate că nu dispunem de informații precise despre daunele provocate la acea vreme, se crede că meteoritul în sine a fost vaporizat instantaneu în momentul impactului. Ca urmare, s-au format niște minerale rare, care pot fi create doar în urma unor evenimente cu presiuni extrem de puternice, precum fulgere, impacturi cosmice sau chiar explozii nucleare, scrie Stiripesurse.

Un milion de asteroizi aproape de Pământ

Se estimează că există în jur de un milion de asteroizi aproape de Pământ, având o lățime cuprinsă între 30 și 100 de metri, dar îngrijorător este că 98,9% dintre aceștia rămân nedescoperiți.

Cu toate acestea, este important să ținem cont de faptul că majoritatea acestor asteroizi își păstrează propriile orbite în jurul Soarelui și nu prezintă un risc iminent de coliziune cu Pământul. Un exemplu recent este 2023 NT1, care a trecut relativ aproape de Pământ, la aproximativ 60.000 de mile, însă, chiar și în această situație, distanța respectivă reprezintă un spațiu considerabil de manevră în realitate. Totuși, în contextul spațiului cosmic, această apropiere poate fi comparată cu distanța la care orbitează unii dintre sateliții noștri mari.

În fiecare săptămână, astronomii descoperă noi asteroizi care trec foarte aproape de Pământ, iar 2023 NT1 se numără printre cei mai mari asteroizi observați în ultimul an.

Norocul nostru este că acum 2023 NT1 este inclus în catalogul nostru, astfel că data viitoare când ne va vizita, vom putea să-l observăm încă de la distanță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`