Ravagii în lume, după crizele succesive! Milioane de oameni sunt sub pragul sărăciei + Cu cât trebuie să se descurce persoanele nevoiașe

Ravagii în lume, după crizele succesive! Milioane de oameni sunt sub pragul sărăciei + Cu cât trebuie să se descurce persoanele nevoiașe
Sursa foto: Freepik

Datele ONU arată că, în urma crizelor recente, 165 de milioane de oameni au ajuns sub pragul sărăciei, începând cu anul 2020. Pentru a inversa această tendință, organizația cere un moratoriu pentru țările în curs de dezvoltare.

Începând cu pandemia de coronavirus și până la creșterea costului vieții, veniturile a peste 75 de milioane de oameni sunt sub pragul sărăciei, adică trebuie să se descurce cu suma de 2,15 dolari pe zi.

Proiecțiile Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) arată că cei care sunt nevoiți să trăiască cu mai puțin de 3,65 dolari pe zi, considerați săraci, sunt cu 90 de milioane mai mulți.

Crizele succesive au împins 165 de milioane de oameni sub pragul sărăciei

Sărăcia unei părți din populație a fost împiedicată în ultimii trei ani de țările care au reușit să investească în măsuri de protecție. Achim Steiner, administratorul PNUD, a arătat într-un comunicat că în țările cu datorii foarte mari există o corelație de îndatorare, cheltuielile sociale insuficiente și creșterea alarmantă a ratei sărăciei.

Pentru a preveni situațiile neplăcute, PNUD solicită o așa-numită „pauză” în ceea ce privește plata datoriilor pentru țările care sunt nevoite să aleagă între obligații și ajutoare sociale.

„Soluția nu depășește posibilitățile sistemului multilateral”, susține PNUD. Pentru a-i scoate din sărăcie pe cei 165 de milioane de oameni ar fi nevoie de 14 miliarde de dolari pe an, adică doar 0,0009% din totalul mondial al PIB în 2022 sau mai puțin de 4% din serviciul datoriei țărilor în curs de dezvoltare.

Dacă vom lua în considerare și veniturile pierdute de persoanele aflate deja sub pragul sărăciei înaintea crizelor recente, costul atenuării ar crește la 107 miliarde de dolari anual, adică 0,065% din produsul inter brut sau aproape un sfert din serviciul datoriei.

Aproximativ 3,3 miliarde de oameni trăiesc în țări ce cheltuiesc mai mult pentru dobânzile datorate decât pentru educație sau sănătate, arată un alt raport al ONU publicat miercuri.

Chiar dacă au un nivel de îndatorare mai scăzut, țările în curs de dezvoltare plătesc dobânzi mai mari, iar datoriile lor cresc mai rapid, conform stiripesurse.ro.

„Există un cost uman al lipsei de acţiune privind restructurarea datoriilor suverane ale ţărilor în curs de dezvoltare. Avem nevoie de noi mecanisme pentru anticiparea şi absorbţia şocurilor şi pentru ca arhitectura financiară să funcţioneze pentru cei mai vulnerabili”, apreciază Achim Steiner.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`