Iliescu: Rescrierea istoriei pare să fie o afacere rentabilă. Cei care încearcă să acrediteze ideea că adevărata democrație a început în 1996 ignoră ceea ce s-a realizat în cei șase ani de la Revoluție

Iliescu: Rescrierea istoriei pare să fie o afacere rentabilă. Cei care încearcă să acrediteze ideea că adevărata democrație a început în 1996 ignoră ceea ce s-a realizat în cei șase ani de la Revoluție
Foto: gandul.info

Rescrierea istoriei pare a fi o afacere rentabilă, de vreme ce tot mai mulți oameni se ocupă de ea, dar, într-o epocă a surselor alternative de informare, este o întreprindere inutilă, a scris fostul președinte Ion Iliescu pe blogul său.

Numai că în epoca aceasta, a cunoașterii, a surselor alternative de informare, este o întreprindere inutilă. Mai devreme sau mai târziu lucrurile apar în adevărata lor dimensiune. Nu a fost altfel nici înainte, pentru că rescrierea istoriei e industrie veche. Doar că era mai dificilă informarea corectă”, a scris Iliescu.

În loc, susține acesta, oamenii în cauză ar trebui să se ocupe de lucruri cu adevărat importante, mai ales că anumite aspecte nerezolvate aduc aminte de România interbelică.

Energia cheltuită cu rescrierea istoriei poate fi folosită pentru lucruri cu adevărat importante. (…) Perioada (n.r. de tranziție) a fost dominată nu de optimismul pe care ar fi trebuit să-l genereze prăbușirea ceaușismului, ci de frica de un viitor care să se identifice cu trecutul interbelic. Trecut care nu a fost Raiul pe care se străduiesc să ni-l vândă și acum cei care rescriu cu sârg istoria. Acum, din păcate, persistă unele aspecte care amintesc de România interbelică, prin structurile de proprietate, prin sărăcie, polarizare, boli sociale, raport între urban și rural și alte fenomene negative„, a opinat fostul președinte.

În aceeași postare, el s-a referit pe larg la evenimentele care au marcat România în ultimii aproape 26 de ani și s-a referit chiar și la fenomenul Piața Universității.

Este un rezumat corect al unei situații care și acum continuă să fie subiectul unei mitologii, ce este folosită cu sârg de cei care rescriu istoria, la nevoie apelând la Justiție. O Justiție chemată să stabilească, prin sentințe definitive și irevocabile, istoria recentă a României.

O mai mare pervertire a ideii de democrație și de libertate cu greu se poate imagina. La începutul campaniei electorale din primăvara anului 1990, a apărut Piața Universității, spațiu care a fost ocupat de participanții la primul miting electoral al PNȚ-cd, transformat într-un miting continuu. Cei mai mulți dintre participanți au fost onești în demersul lor.

Din păcate pentru ei, și pentru ceea ce putea fi Piața Universității — adică un spațiu de dezbatere publică a problemelor societății — cei care au organizat-o au folosit-o drept un soi de mașină de spălat conștiințe și de generat lideri ‘anti-comuniști’, chiar și din oameni care fie colaboraseră cu vechiul sistem, fie nu făcuseră nimic împotriva lui. Acești oameni au făcut imposibil dialogul cu puterea provizorie„, a comentat Ion Iliescu.

Acesta a mai precizat că a fost deschis la dialog cu Piața, dar a fost refuzat de cei care aveau o altă agendă. Astfel, consideră Iliescu, s-a ratat o oportunitate.

Am deschis canale de comunicare cu Piața, pentru a asculta și punctul lor de vedere. Ele au fost închise rapid de refuzul celor care aveau, în piață, o altă agendă. Păcat, pentru că s-a ratat o oportunitate. Dacă acel dialog ar fi fost posibil, poate că evenimente ce au urmat stingerii mitingului din Piața Universității, după 20 mai 1990, nu s-ar mai fi petrecut. Frica de reîntoarcerea comunismului și frica de restaurație s-au întâlnit, violent, în evenimente pe care nimeni nu și le-a dorit. Oricum, eu nu le-am dorit, și nu mi-au făcut, personal, niciun bine.

Nici noua putere, aleasă la 20 mai 1990, nici opoziția de atunci, nici românii, nu au avut nimic de câștigat. Cei care credeau că prin violență în stradă schimbă rezultatele votului, democratic și liber exprimat, la 20 mai, sau măcar discreditează noua putere și-au făcut socoteli greșite. Dar prețul greșelilor lor l-am plătit toți. Cu toate greutățile, construcția României democratice a continuat. (…) Am adoptat o Constituție. Am înființat instituții politice democratice. Am început transformarea economiei. Și răspund celor care mă acuză că n-am vrut ‘capitalism’ și ‘reforme’: dacă ar fi onești și ar analiza cu bună-credință deciziile luate în acei ani, ar vedea că România a suportat cea mai dură terapie de șoc din fostele țări socialiste.

Nu am fost întru totul de acord cu unele măsuri, pentru că erau insuficient gândite, pregătite și greșit aplicate, ca secvențialitate. Dar am fost solidar cu partidul din care proveneam, FSN, și cu guvernul girat de el. Acele reforme au generat violențele sociale din 1991. De unde se vede că, întotdeauna, reformele aplicate fără să iei în calcul suportabilitatea socială și fără un dialog real cu partenerii sociali generează neîncredere în democrație și guvernarea democratică„, a mai scris fostul președinte.

Acesta îi acuză de ignoranță pe cei care susțin că adevărata democrație a început din 1996: „cei care rescriu acum cu sârg istoria și încearcă să acrediteze ideea că adevărata democrație în România începe cu alternanța la guvernare din 1996 ignoră ceea ce s-a realizat în cei șase ani de la Revoluție”.

România a fost acceptată ca membru al Consiliului Europei, ca o recunoaștere a progreselor de natură democratică făcute, a fost prima țară semnatară a acordului ‘Parteneriatul Pentru Pace’, oferit de NATO și SUA țărilor candidate, inclusiv ca urmare a două decizii majore: reforma corpului militar, inclusiv numirea unui civil drept ministru al Apărării, și punerea serviciilor de informații sub controlul Parlamentului; semnarea Acordului de Asociere a României la Uniunea Europeană — al doilea mare obiectiv strategic, acela de integrare a României în structurile europene și euroatlantice, promovarea dialogului interetnic în plan naționalist, semnarea Tratatului de Bază cu Ungaria, după modelul reconcilierii franco-germane„, a mai scris Ion Iliescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:10 - Reacțiile șoferilor români după ce au aflat de aderarea României la Schengen. „Batem şi la pariu”
20:07 - Buzoianu (USR): Avem nevoie de transparență mult mai mare pe datele bugetare, să știm clar dacă avem bani să ne îndeplinim obiectivele. Românii s-au săturat de povești (VIDEO)
20:02 - O localitate renumită pentru vilele de lux este ținta hoților. Acționează chiar dacă știu că poliția este pe urmele lor
19:59 - Ilie Bolojan, despre când ar putea fi organizate alegerile prezidențiale: Ar fi impropriu ca înainte cu două săptâmâni de sărbătorile de Paște să venim noi cu mizeriile lumii politice
19:30 - Eugen Sechila, lider al mișcării neo-legionare și apropiat al lui Georgescu, dus la audieri. Surse: Ar fi vrut să plece din țară cu destinația Ciad / UPDATE: A fost plasat sub control judiciar, cu obligația de a nu părăsi țara (VIDEO)
19:26 - Ce i s-a întâmplat unei pensionare din Cluj, după recalculare. Inițial, avea o pensie de 7.873 lei: “Astăzi am primit cuponul de pensie”
19:20 - Ce sume de bani promite statul român elevilor care câștigă aurul la competiții naționale sau internaționale
19:17 - Cât costă rochiile pentru revelion soției lui Ștefan Bănică Jr. Doritoarele trebuie să scoată mulți bani din buzunar
18:58 - Vlad Nistor: Modelul bulgăresc ne cam paște. Alegerile parlamentare au fost contaminate de alegerile prezidențiale și de felul în care opinia publică a fost manipulată cu această ocazie (VIDEO)
18:57 - Cristina Cioran și Alex Dobrescu se pregătesc iar să devină părinți, deși el are ordin de restricție și nu se poate apropia de ea: „Ce vină are acest copil că are doi părinți idioți?”