Mihai Daraban (CCIR): „Suntem condamnați la deficit pe termen foarte lung” / „Mediul de afaceri nu poate produce ca să satisfacă apetitul statului de a consuma”

Mihai Daraban (CCIR): Suntem condamnați la deficit pe termen foarte lung / Mediul de afaceri nu poate produce ca să satisfacă apetitul statului de a consuma
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR)

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat miercuri, în emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat că problemele legate de deficit vor continua în România și că eliminarea facilităților fiscale în absența măsurilor care să vizeze cheltuielile bugetare nu va rezolva problema pe termen mediu:

„Eu cred că suntem condamnați la deficit pe termen foarte lung de timp pentru că mediul de afaceri cred că nu poate produce ca să satisfacă apetitul statului de a consuma. E o chestiune cu care ne lovim de foarte mult timp. Nu cred că aceste măsuri care se iau acum pot să rezolve o problemă pe termen mediu, poate pe termen scurt, deși mă îndoiesc”.

Președintele CCIR susținere extinderea facilităților fiscale:

„Cred că acele facilități care au fost date IT-iștilor și constructorilor ar trebui extinsă dacă mă întrebați pe mine și către alte zoen productive din România. Nu zburdă zonele productive. Trebuie să rămânem în continuare atractiv fiscal, nu mai avem alte atuuri. Dacă Ungaria este în stare să ofere un perimetru unei uzine străine, să își desfășoara activitatea, la noi dacă vine un producător mare auto îl condamnăm să cumpere terenul de la un latifundiar. Statul român, după acea lege a retrocedărilor nu mai are în patrimoniu nimic. Mă refer la zone de intravilan, autostrăzi, căi ferate.

Noi avem o creștere în sens reali ai numărului de agenți economici care depun de la un an la altul bilanțul la organele fiscale, creșteri de cifre de afaceri dar nu poți face față organizării actuale și apetitului acestuia, de se mai înființează o agenție guvernamentală. Nu putem să facem față.

Sectorul naval este un sector profitabil. De ce muncitorii din sectorul naval al șantierelor navale, de ce nu ar beneficia și ei de niște facilități fiscale de genul constructorilor sau IT-iștilor? Avem nevoie de o fiscalitate joasă și predictibilă. Nu să mărim. Putem să mărim când statul își achită datoriile la buget. Atunci deontologic putem relua discuția”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`