Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa: „Guvernul se axează numai pe creșterea taxelor și nu ia nicio măsură pentru reducerea cheltuielilor”

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa: Guvernul se axează numai pe creșterea taxelor și nu ia nicio măsură pentru reducerea cheltuielilor
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa, a declarat miercuri, în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin, că Guvernul încearcă să acopere gaura la buget doar prin creșterea și introducerea de noi taxe, fără a lua în calcul și scăderea cheltuielilor. Acesta a precizat că eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură va duce la scăderea veniturilor:

„Guvernul, datorită lipsei de realizare a bugetului proiectat pentru 2023, încearcă numai să găsească facilități de creștere a veniturilor și nu de reducerea cheltuielilor la ora actuală. Problema care se pune nu este o analiză decât contabilă. Dacă nu mai dăm facilități,  vor veni la bugetul de stat nu știu cât bani în plus. Istoricul de diferite mecanisme a arătat că genul acesta de măsuri nu fac decât să micșoreze veniturile la bugetul de stat, nu să le majoreze. Mecanismele cu faculități au fost introduse cu anumite scopuri, și pentru construcții, și pentru agricultură prioritatea era scoaterea la suprafață a muncii la negru.

În domeniul respectiv nu s-a făcut nicio îmbunătățire de înregistrare a operatorilor, de evidență, de urmărire, etc. Al doilea era în același timp problema stabilității forței de muncă pentru a nu migra. La ora actuală datorită fiscalității foarte mari spre lucrători face să existe o presiune foarte mare pe creșterea veniturilor brute ca să crească cât de cât veniturile nete cu care pleacă acasă lucrătorii. Tăierea imediată a acestor facilități va avea ca și consecință o scădere a veniturilor la bugetul de stat”.

Bogdan Hossu a mai spus că Guvernul modifică doar fiscalitatea, dar nu se uită și la măsuri de stopare a risipei:

„Guvernul se axează numai pre creșterea gradului de venituri în plus, nu prin colectare, modificând fiscalitatea și nu ia nicio măsură pentru reducerea cheltuielilor. S-au micșorat ministerele cu două, dar numărul de secretar de stat a rămas tot 200. E vorba de tot boroul secretarului de stat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`