Canada investighează firmele Nike și Dynasty Gold pentru presupusa utilizare a muncii forțate a uigurilor în China

Canada investighează firmele Nike și Dynasty Gold pentru presupusa utilizare a muncii forțate a uigurilor în China

Organismul de supraveghere a eticii din Canada a lansat investigații privind acuzațiile potrivit cărora Nike Canada și o companie minieră auriferă ar fi beneficiat de munca forțată a uigurilor în operațiunile lor din China.

Nike afirmă că nu mai are legături cu companiile acuzate de utilizarea muncii forțate a uigurilor

Investigațiile organismului de supraveghere provin din plângerile depuse de o coaliție de grupuri pentru drepturile omului.

Nike afirmă că nu mai are legături cu companiile acuzate de utilizarea muncii forțate a uigurilor. Dynasty Gold spune că aceste acuzații au apărut după ce a părăsit regiunea.

Un raport al Organizației Națiunilor Unite din 2022 a constata că China a comis „încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva uigurilor, o populație minoritară de etnie musulmană care trăiește în regiunea Xinjiang, care „pot constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”. Beijingul neagă acuzațiile.

Organismul de supraveghere a eticii are mandatul de a trage la răspundere companiile canadiene din domeniul confecțiilor, al mineritului, al petrolului și al gazelor naturale care lucrează în afara țării pentru posibilele încălcări ale drepturilor omului care rezultă din operațiunile lor în străinătate, inclusiv în lanțurile lor de aprovizionare.

„La prima vedere, acuzațiile formulate de către reclamanți ridică probleme serioase în ceea ce privește posibilul abuz al dreptului recunoscut la nivel internațional de a nu fi supus muncii forțate”, a declarat Sheri Meyerhoffer, ombudsmanul, într-o copie a evaluării sale inițiale, făcută publică marți.

„Misiunea noastră este de a soluționa plângerile privind drepturile omului într-un mod corect și imparțial, pentru a-i ajuta pe cei afectați și pentru a consolida practicile comerciale responsabile ale companiilor implicate.”

Organismul de supraveghere a analizat plângerile depuse de o coaliție de 28 de organizații ale societății civile în iunie 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)