Milan Kundera, autorul romanului „Insuportabila ușurătate a ființei” a murit la vârsta de 94 de ani

Milan Kundera, autorul romanului Insuportabila ușurătate a ființei a murit la vârsta de 94 de ani
Kundera a trăit 40 de ani în exil la Paris, sursă foto: captură YT

Scriitorul ceh Milan Kundera, care a explorat trădarea de-a lungul unei jumătăți de secol în poezii, piese de teatru, eseuri și romane, printre care „Insuportabila ușurătate a ființei”, a murit la vârsta de 94 de ani, după o boală lungă, a confirmat Anna Mrazova, purtătoarea de cuvânt a Bibliotecii Milan Kundera.

Kundera a trăit 40 de ani în exil la Paris

Celebru pentru faptul că și-a părăsit țara natală pentru Franța în 1975, după ce anterior fusese expulzat din partidul comunist cehoslovac pentru „activități anticomuniste”, Kundera a trăit 40 de ani în exil la Paris, după ce cetățenia cehă i-a fost retrasă în 1979.

Acolo a scris cele mai faimoase lucrări ale sale, printre care Nesnesitelná lehkost bytí (Insuportabila ușurătate a ființei) și apoi, a scris romane în franceză. A fost deseori citat drept un candidat la premiul Nobel pentru literatură.

Născut la 1 aprilie 1929 la Brno, Kundera a studiat muzica cu tatăl său, un renumit pianist și muzicolog, înainte de a se dedica scrisului, devenind profesor de literatură universală la Academia de Film din Praga în 1952.

În ciuda faptului că a respins realismul socialist care se cerea scriitorilor în Cehoslovacia anilor ’50, reputația sa literară a fost foarte bună.

Membru entuziast al Partidului Comunist în tinerețe, Kundera a fost exclus din partid de două ori, o dată în urma unor „activități anticomuniste” în 1950 și din nou în 1970, în timpul represiunii care a urmat Primăverii de la Praga din 1968, în cadrul căreia a fost una dintre vocile principale, cerând public libertatea de exprimare și drepturi egale pentru toți.

Primul său roman, Žert (Gluma) din 1967, a fost inspirat de această perioadă și a avut un mare succes. O examinare polifonică a soartei și a raționalității în jurul unei glume despre Troțki pe care un student o scrie pentru a impresiona o fată, romanul a dispărut din librării și biblioteci după ce tancurile rusești au ajuns în Piața Wenceslas.

Kundera a ajuns pe lista neagră și a fost concediat din postul de profesor. Lucrând în cabaretele din orașele mici ca trompetist de jazz, și-a găsit în sfârșit libertatea artistică – imposibilitatea publicării îi ridicase, într-un fel, povara cenzurii de pe umeri.

După ce și-a pierdut speranța că Cehoslovacia se va reforma vreodată, s-a mutat în Franța în 1975, și-a pierdut naționalitatea cehă în 1979 și a devenit cetățean francez în 1981.

Susținut de prietenul său Philip Roth, care l-a publicat pe Kundera în cadrul seriei Scriitori din cealaltă Europă, publicarea cărții „Insuportabila ușurătate a ființei” în 1984 a fost cea care i-a confirmat statutul de vedetă internațională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`