Peste un sfert dintre locurile de muncă din spațiul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică se bazează pe competențe ce ar putea fi automatizate în revoluția inteligenței artificiale, iar angajații în cauză se tem că și-ar putea pierde locul de muncă în fața AI, avertizează OCDE, potrivit Reuters.
OCDE este o organizație cu 38 de membri, la care speră să adere și România, și cuprinde în principal națiuni bogate, dar și economii emergente ca Mexic și Estonia.
Potrivit OCDE, există puține dovezi că apariția AI ar avea un impact semnificativ asupra locurilor de muncă până în prezent, dar această situație ar putea fi explicată prin faptul că revoluția inteligenței artificiale este abia în stadii incipiente.
Joburile cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forța de muncă din țările OCDE, iar statele est-europene sunt cele mai expuse, notează organizația cu sediul la Paris.
Joburile cu cel mai mare risc din acest punct de vedere au fost definite drept acelea care folosesc peste 25 din cele 100 de competențe și abilități despre care experții AI spun că ar putea fi automatizate cu ușurință.
Trei din cinci lucrători se tem că ar putea să își piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj din 2022. Cercetarea a acoperit 5.300 de angajați de la 2.000 de firme din sectoarele de producție și finanțe din șapte țări OCDE, fiind realizată înainte de apariția deja-celebrului ChatGPT.
În ciuda anxietăților legate de apariția AI, două treimi dintre angajați au precizat că lucrează deja cu inteligența artificială și că automatizarea le-a făcut locurile de muncă mai puțin periculoase sau mai puțin plictisitoare.
„Modul în care AI îi va impacta în ultimă instanță pe angajați la locul de muncă și dacă beneficiile vor depăși riscurile vor depinde de acțiunile politice pe care le întreprindem”, a explicat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă.