Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a solicitat din nou Parlamentului European să intervină în procesul pe care l-a deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) împotriva Consiliului UE, după ce aderarea României la Schengen a fost blocată prin vetoul Austriei.
Eugen Tomac a solicitat, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, ca această instituție să susțină România la CJUE.
Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind propunerea de Rezoluție referitoare la aderarea la spațiul Schengen, un document elaborat la solicitatarea societății civile românești.
„Neacceptarea României în spațiul de liberă circulație a Uniunii Europene este o ilegalitate ce trebuie corectată. Rezoluția pe care o vom vota mâine este un document cu valoare istorică, este primul pas spre normalitate, spre revendicarea unui drept ce ni se cuvine de peste un deceniu.
Mesajul celor peste 50.000 de români care au semnat Petiția “România merită în Schengen” nu a rămas fără ecou. În mod sigur vom reuși”, a declarat europarlamentarul.
Amintim că președintele PMP a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene pentru blocajul generat de Austria și e convins că la Curtea de Justiție a UE vom reuși „să corectăm” acestă „mare nedreptate”.
„Sunt încălcate mai multe articole din Tratatul UE, din Tratatul nostru de aderare, din Tratatul de funcționare a UE pentru că atunci s-a intrat cu o propunere în Consiliul JAI și s-a ieșit cu două decizii. Propunerea a fost ca România, Bulgaria și Croația să fie primite în spațiul de liberă circulație și a fost acceptată doar Croația. Din acel moment s-a creat un conflict juridic, nu doar unul politic, și el trebuie tranșat la Curtea de Justiție a UE, în cazul în care nu se va reuși în Consiliul European”, a explicat Eugen Tomac.