Satul din România care are în acte zero locuitori. „Practic nu-i nimeni aici”

Satul din România care are în acte zero locuitori. „Practic nu-i nimeni aici
Sursa foto: Captură video

În comuna Șpring, din județul Alba, doar câțiva oameni mai locuiesc. Recensământul din 2022 arată că nimeni nu stă aici, cel puțin în acte, iar cei care se mai află în această comună speră să primească fonduri de la Uniunea Europeană prin programul Apia, pentru a îngriji animalele pe care le cresc.

Satele din România, îmbătrânite și depopulate

Îmbătrânirea localnicilor și depopularea sunt cele mai mari probleme ale satelor din România. În unele colțuri ale lumii sunt puțini și tot mai bătrâni. În Șpring, în acte sunt zero locuitori, dar mai locuiesc doar câțiva acolo, care povestesc cu durere în suflet despre satul lor uitat de lume, conform observatornews.

„Pe buletin, practic nu-i nimeni aici, dar fiindcă avem animalele, suntem câţiva aici”, a spus o localnică.
Odinioară, în Șpring trăiau 21 de familii, dar cu timpul, ei au găsit un trai mai bun fie în alte orașe, fie în străinătate.

„Nu mai vin oameni la sat… Nu mai vin… e de lucru. Vin în vizită, ne caută, dar atât. Poate şi condiţiile, ca să zic aşa, ar fi drumul… în special ar trebui să fie pasionaţi de animale”, a transmis o localnică.

„Au rămas doar patru case, după cum bine se poate vedea, dar cu celelalte sate ale comunei Şpring nu am avut această problemă. Acest motiv se datorează faptului că, dumnealor au domiciliul în satul Şpring, şi acolo au fost recenzaţi, dar de fapt, ei aici locuiesc pentru că aici îşi au şi animalele, şi mai sunt încă patru case, dintre care trei populate”, a declarat Iulia Stănilă, primarul Șpring.

Autoritățile din Alba încearcă să țină tinerii în localitate

Prin programul Tânărul Fermier, autoritățile din Alba au încercat să îi facă pe tineri să rămână în localitatea natală. Acum speră să primească fonduri de la UE prin programul Apia, destinat celor care vor să lucreze un teren agricol.

„Fondurile venite de la UE prin Apia pot să vă spun că tocmai s-a finalizat depunerea cererilor şi avem undeva în jur de 21.000 de cereri ceea ce nu este puţin, pe 21 de mii de hectare în judeţul Alba”, a spus Nicolae Albu, prefectul de Alba.

Statisticile arată că peste 60 de sate din Alba au mai puțin de 10 locuitori, iar dintre acestea, 20 au sub cinci locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră