APADOR-CH și alte 18 ONG-uri îi solicită procurorului general „să respecte legea în cazul Emiliei Șercan” și să dispună ștergerea pozelor de pe site-ul unei societăți deținute de Alexandra Păcuraru, moderatoare Realitatea Plus

APADOR-CH și alte 18 ONG-uri îi solicită procurorului general „să respecte legea în cazul Emiliei Șercan” și să dispună ștergerea pozelor de pe site-ul unei societăți deținute de Alexandra Păcuraru, moderatoare Realitatea Plus
Foto: Emilia Șercan / Facebook

Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki și alte 18 organizații neguvernamentale îi solicită procurorului general Alex Florența „să respecte legea în cazul Emiliei Șercan” și să dispună ștergerea pozelor cu jurnalista de investigație de pe site-ul deținut de Alexandra Păcuraru, moderatoare de la Realitatea Plus. Cele 19 ONG-uri i-au adresat magistratului un memoriu.

Memoriul trimis de ONG-uri către procurorul general Alex Florența poate fi consultat integral AICI

APADOR-CH și alte 18 ONG-uri îi solicită procurorului general „să respecte legea în cazul Emiliei Șercan”

APADOR-CH amintește că, „la începutul anului 2022, Emilia Șercan reclamase că mai multe fotografii personale, care îi fuseseră sustrase, au fost publicate pe diverse site-uri pentru adulți și pe site-uri de știri”.

„Prin eforturi personale, cu ajutorul unor organizații internaționale, jurnalista a reușit să elimine de pe majoritatea site-urilor fotografiile, însă ele au continuat să apară pe alte site-uri. Unul dintre acestea este un site ce aparține companiei Prestige Media PHG SRL, al cărei administrator acționar principal este Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru și este găzduit de infrastructura Realitatea/Global Network System prin furnizorul CompactView MP SRL. Pe acest site fotografiile au apărut în luna iunie 2022 și sunt în continuare acolo, organele judiciare nereuşind nici până azi, după mai mult de un an de la sesizare, să pună capăt săvârşirii infracţiunii”, spune APADOR-CH, marți, într-un comunicat de presă.

În aceste condiții, cele 19 ONG-uri i-au adresat procurorului general al României un memoriu.

„În memoriul adresat procurorului general Alex Florin Florența, organizațiile semnatare atrag atenția că inacțiunea organelor de cercetare penală în cazul Emilia Șercan poate duce la concluzia că statul nu are mijloace practice adecvate de stopare a unor infracțiuni sau, și mai grav, că un jurnalist de investigaţie extrem de incisiv, cu anchete şi dezvăluiri privind încălcări ale legii comise de persoane publice foarte cunoscute şi care ocupă funcţii publice foarte importante (politicieni, parlamentari, miniştri, prim-miniştri etc.) nu beneficiază de o protecţie legală adecvată tocmai din cauză că, prin anchetele şi dezvăluirile sale, deranjează foarte mulţi decidenţi foarte puternici”, se mai arată în același comunicat.

O reacție a avut și jurnalista Emilia Șercan.

„Deși am cerut (in)justiției din România să limiteze consecințele infracțiunii de violare a vieții private în cazul site-ului din grupul Realitatea Plus încă din 20 iulie 2022, pozele sunt în continuare acolo.

Din modul în care ancheta NU înaintează în dosarele mele, din modul în care NU sunt luate măsurile de limitare a consecințelor infracțiunii de violare a vieții private care încă mă vizează, statul român arată că e părtașul și complicele infractorilor care au pus la cale operațiunea de kompromat împotriva mea.

Statul nu doar arată că a fost părtașul infractorilor, statul chiar a fost părtașul infractorilor, statul e infractorul din moment ce proba s-a scurs din Poliția Română, autoritate centrală a statului român!

Iar (in)justiția din România arată că e protectoarea acelor infractori”, a scris Emilia Șercan, marți, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie