Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate protestează luni, prin oprirea lucrului timp de două ore, nemulțumiți de salariile mici, reducerea drastică a numărului de posturi ocupate și volumul tot mai mare de muncă.
Astfel, luni, în intervalul 10:00-12:00, opresc lucrul toţi angajaţii din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) judeţene, a municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranţei Naţionale şi a Autorităţii Judecătoreşti.
„Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea şi complexitatea activităţii prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat şi reducerea drastică a numărului total de angajaţi, la nivel naţional, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, au anunţat sindicaliştii, într-un comunicat emis de Blocul Național Sindical.
Aceștia mai susțin că oamenii nu mai vin la concursurile de angajare din cauza salariilor mici și a volumului prea mare de muncă. De exemplu, „în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public”.
În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate a scăzut de la 4.028 la 2.815.
Sindicaliștii au atras atenția că nerezolvarea problemelor și declanşarea conflictului de muncă vor avea consecințe, inclusiv faptul că nu vor fi decontare sume pentru spitale, ceea ce „va genera tensiuni sociale majore”.
„Ne dorim să găsim soluţii viabile şi să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialişti corect plătiţi, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populaţiei şi să asigurăm condiţii decente de trai şi de muncă angajaţilor noştri”, au mai transmis reprezentanții angajaților din Casele de sănătate.