Prințul Charles impune un set de condiții înainte de a dat un interviu televizat, potrivit The Guardian. Acestea includ cunoașterea în avans a întrebărilor, dreptul de a onitoriza procesul de editare și, de asemenea, dreptul de a bloca orice difuzare neaprobată.
Moștenitorul tronului se așteaptă de la radiodifuzori să semneze un contract de 15 pagini în avans cu privire la orice interviu.
Un interviu cu Prințul Charles pentru un canal de știri, programat duminică, a fost anulat deoarece producătorii au refuzat să semnese contractul.
Totuși, alți radiodifuzoi par să fi fost de acord cu lista condițiilor impuse de prinț, în condițiile în care contractul este o formă de cenzură.
Publicația The Indy cintează o sursă anononimă care spune că gradul de control al știrilor amintește de Coreea de Nord.
Publicația aduce aminte cititorilor de notele ”paianjen negru” ale lui Charles către miniștri în care a căutat să influențeze deciziile politice. Acestea au fost difuzate în cele din urmă în vara acestui an, urmând o bătălie pentru libertatea informației de 10 ani dusă de The Guardian.
Acum, odată cu descoperirea ”acordului de acces” a prințului pentru radiodifuzori, se dovedește încă odată modul în care el caut să evite responsabilitatea mass-media pentru opiniile sale.
Într-un articol numit ”Prințul PR (relații publice)”, The Independent a susținut că ”la fel ca toți celialți comentatori” Charels ”ar trebui să fie deschis jurnaliștilor”.
Articolul spunea că dacă Charles vrea să joace un rol în dezbaterea publică, precum ceea desprese schimbările climatice de la Paris, el trebuie să joace după aceleași reguli la fel ca toată lumea. Este nepotrivit pentru un om > ca el nu numai să dicteze întrebările în avans, dar, de asemenea, să monteze propriul material în cazul în care produsul finit nu-l satisface.
”Prințul ar trebui să se răzgândească. Dacă nu face, mass-media ar trebui să rupă protocolul monarhic și să îndrăznească să raporteze la el în mod corespunzător(…). Dacă unul dintre radiodifuzori a semnat contractul ar trebui să se simtă rușinat. După cum a spus Indy, cineva ar trebui să-i reamintească lui Charles că Marea Britanie nu mai este o monarhie absolutistă”, notează The Guardian.