Criză politică în Olanda: Premierul Mark Rutte demisionează în urma neînțelegerilor privind politica de primire a refugiaților

Criză politică în Olanda: Premierul Mark Rutte demisionează în urma neînțelegerilor privind politica de primire a refugiaților
Sursa Foto: Hepta

Mark Rutte, premierul Olandei, și-a anunțat demisia, vineri, invocând divergențe „insurmontabile” în urma aprinsei negocieri dintre cele patru partide aflate la putere cu privire la politica de primire a refugiaților.

„În această seară, din păcate, am ajuns la concluzia că disputele sunt insurmontabile. În curând voi prezenta demisia mea regelui în numele întregului guvern”, a declarat Rutte într-o conferință de presă, potrivit news.sky.com.

Guvernul Rutte a căzut deoarece nu a reușit să ajungă la un acord privind limitarea numărului de solicitanți de azil în Țările de Jos, după trei zile de negocieri tensionate. Partidul conservator al lui Rutte, VVD, a încercat să limiteze intrarea refugiaților în țară, ceea ce a dus la o divizare puternică în cadrul coaliției, iar două partide mici au refuzat să susțină propunerile sale. Tensiunile au atins punctul culminant în această săptămână, când Rutte a cerut sprijin imperativ pentru o propunere care ar fi restricționat intrarea în țară a copiilor refugiaților de război deja prezenți în Olanda și ar fi amânat reuniunea familiilor acestora cu cel puțin doi ani. Această ultimă propunere a declanșat criza guvernamentală după ce Uniunea Creștină, unul dintre partidele din coaliție, a decis să părăsească guvernul.

În urma demisiei premierului Mark Rutte și a guvernului său de coaliție, se deschide calea pentru formarea unui nou guvern în Olanda. Înlocuirea premierului ar putea să aducă și schimbări în componența cabinetului de miniștri. Decizia finală privind componența guvernului va fi luată în urma negocierilor politice și a formării unei noi coaliții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`