Statul oferă salarii mai mari, decât la privat. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică, în domeniul asigurărilor sau cel al învăţământul de stat, angajaţii sunt mult mai bine plătiţi decât cei care lucrează la privat.
Din 58 de sectoare economice, în 32 statul plăteşte mai bine mult mai bine. În domeniul băncilor şi al asigurărilor, în special în zona fondurilor de pensii este mai avntajos să lucrezi la stat. Potrivti datelor INS, solicitate de hotnews un român ar putea câştia cu 2.000 de lei mai mult decât ar obţinute dacă ar fi angajat la privat şi pe o funcţie similară.
Şi în învăţământul de stat câştigurile sunt mai mari decât în învăţământul privat. La fel şi în domeniul metalurgic unde cei care lucrează la stat iau cu peste 2.400 de lei mai mult decât la privat.
Şi când se anunţă majorări de ordin administrativ tot cei de la stat ies în câştig faţă de antreprenori. Şi asta pentru că aceştia sunt nevoiţi să reducă alte costuri sau să îşi scumpească produsele astfel încât să poată suporta creşterea salarială pe care statul le o oferă proprior angajaţi.
Specialiştii spun că anul trecut în România, capitalul public a fost de 17% iar cel privat de 83%.
„Sectorul privat reprezintă motorul economiei româneşti, absorbind cea mai mare parte a forţei de muncă salariate. Astfel, în anul 2014, repartizarea numărului mediu al salariaţilor pe forme de proprietate relevă faptul că mai mult de două treimi dintre aceştia au lucrat in societati cu capital privat. Comparativ cu anul 2013 s-a înregistrat o creştere a numărului mediu de salariaţi în societăţile cu capital privat, cu 73,6 mii persoane”, a spus Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
Numărul mediu al salariaţilor a crescut în 2014 cu 64,1 mii persoane comparativ cu anul precedent şi a ajuns la 4507,7 mii persoane. Repartizarea salariatilor pe sectoare economice arată ca majoritatea se regăseau în sectorul serviciilor, ponderea acestora reprezentand 61,1% in anul 2014. În industrie şi construcţii lucrau 36,5% dintre salariaţi, iar în agricultură, silvicultură şi piscicultură doar 2, 4 la sută.