Localnicii dintr-o comună din Iași și-au făcut cruce când au văzut minunăția. Tractoarele lucrează câmpul fără şofer: „Nu trebuie să fii lângă el, poți fi oriunde”

Localnicii dintr-o comună din Iași și-au făcut cruce când au văzut minunăția. Tractoarele lucrează câmpul fără şofer: „Nu trebuie să fii lângă el, poți fi oriunde”
Foto: Pixabey

Denis Chiriac, un fermier din Iași, lucrează în domeniul agriculturii din anul 2001 și are în arendă aproximativ 700 de hectare de teren agricol. De aproximativ 5 luni, el a descoperit beneficiile utilizării GPS-urilor pentru tractoare, dispozitive concepute special pentru a ușura munca fermierilor. La început, Denis a achiziționat un singur dispozitiv, dar a fost atât de impresionat de performanțele acestuia încât a decis să cumpere în total 13 astfel de GPS-uri. În plus, el a împărtășit această descoperire și cu cunoștințele sale, îndemnându-i să facă același pas pentru a beneficia de avantajele tehnologiei în munca agricolă.

GPS-ul în agricultură: Eficiență sporită și economie de timp

„Noi lucrăm undeva la 700 de hectare, cumpărate avem vreo 20. Tatăl meu a început cu agricultura, cu utilajele în anul 2001, iar treaba asta cu GPS-ul, sistemul de autoghidare cu precizie de 2,5 cm, a început în urmă cu 5 luni. Am aflat de la un prieten. Am vrut să ne ușurăm munca pentru că nu avem foarte mulți angajați, să facem lucrări de calitate. Lumea nu prea știe de aceste dispozitive, doar un GPS costă 5.800 de euro”, a declarat Denis Chiriac, potrivit Bzi.

Deși GPS-urile montate pe fiecare tractor presupun costuri semnificative, aceste investiții sunt pe deplin justificate. Utilizarea acestora permite o pregătire foarte precisă a terenului arabil, eliminând risipa de resurse și asigurând o însămânțare optimă. Un beneficiu suplimentar este dat de capacitatea tractorului de a evita repetarea lucrării pe aceeași bucată de pământ. În consecință, timpul necesar pentru lucrarea unui hectar este semnificativ redus.

„GPS-ul acesta vine la pachet cu volan, tabletă și antenă. Astfel, tractorul merge singur, nu trebuie să fii lângă el, poți fi oriunde. Face totul, începând de la pregătirea terenului, care constă în erbicidat, prășit, până la semănat. Un hectar poate fi gata în 45 de minute, depinde”, a menționat Denis Chiriac.

GPS-urile pentru tractoare se aduc pe comandă

În situația în care un tractor dotat cu sistem GPS lucrează pentru prima dată pe o anumită parcelă de teren, operatorul trebuie să introducă coordonatele care definesc colțurile parcelei în computerul de bord, astfel încât utilajul să nu pătrundă din greșeală pe terenul fermierului vecin. Dacă fermierul nu are acces la aceste coordonate GPS, este necesar să se urce la volan și să conducă tractorul pe conturul parcelei, astfel încât sistemul inteligent al utilajului să poată memora perimetrul zonei respective. Odată ce granițele terenului au fost memorate, tractorul le va reține permanent, indiferent de condițiile de vizibilitate, cum ar fi noaptea, ceața sau praful.

„Salvezi parcela pe care vrei să o lucrezi prima dată cu GPS-ul și apoi rămâne memorat în tabletă. Doamne ferește, dacă pierde semnalul sau are un stâlp în față, tu trebuie să-l ocolești. Desigur, primești instrucțiuni când îl cumperi. Nu este nimic dificil. Mulți mă întreabă de produs, chiar am câteva GPS-uri pe care o să le vând cunoscuților, momentan nu e timpul lor, prin septembrie o să înceapă vânzările. În general, GPS-urile pentru tractoare se aduc pe comandă. Noi suntem foarte mulțumiți și nu aș renunța la ele”, a precizat Denis Chiriac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație