Sute de americani s-au alăturat ISIS, iar 50 dintre aceștia s-au întors în Statele Unite, unde securitatea este cea mai amenințată, după atacurile de la 11 septembrie 2003.
La doar două săptămâni după atentatele de la Paris și Saint Denis, parlamentarii americani și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilul atac în SUA, potrivit Agerpres.
„Problema Europei este cu mult mai importantă decât problema Statelor Unite, dar anul trecut am arestat, totuşi, peste 70 de membri ai ISIS”, a comentat Michael McCaul, pentru care atentatele de la Paris sunt „opera clasică a luptătorului jihadist străin”.
„În cursul ultimelor 12 luni, au existat mai multe semne de ameninţare atât la noi, cât şi în Orientul Mijlociu nemaiîntâlnite după 11 septembrie. Prin urmare, riscul rămâne ridicat”, a declarat republicanul Richard Burr, preşedintele Comisiei senatoriale pentru serviciile de informaţii.
Cu toate acestea, el a recunoscut că nu există o ameninţare „credibilă, precisă” care să vizeze SUA. După atentatele de la 13 noiembrie, opoziţia republicană preşedintelui Barack Obama acuză presupusa ineficienţă a strategiei americane contra jihadiştilor radicali din SI, chemând la intensificarea luptei contra acestora din urmă şi la măsuri mai ferme de securitate.
Richard Burr a mai spus că jihadiștii care dețin controlul asupra unor vaste regiuni din Irak și Siria „au urmaşi în întreaga Europă şi în America de Nord”
„Realitatea este că SI poate fi limitată geografic la Siria şi Irak, dar eforturile lor din lumea întreagă pentru a răspândi terorismul şi a comite atacuri teroriste sunt mai eficiente în prezent decât au fost vreodată”, a adăugat Richard Burr, exprimându-si regretul pentru „absenţa de strategie” americană.