Un oficial de rang înalt din NATO a afirmat, miercuri, că Serbia și Kosovo nu au ascultat apelurile internaționale de a lua măsuri pentru reducerea tensiunilor, relatează Reuters.
Violențele din nordul Kosovo, acolo unde majoritari sunt cei 50.000 de sârbi, au erupt în finalul lunii mai, după învestirea unor primari de etnie albaneză la capătul unor alegeri locale boicotate de sârbii care cer implementarea acordului vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.
„Nu am văzut niciun progres către dezescaladare. Acest lucru pune în pericol securitatea și siguranța oamenilor din Kosovo, precum și ale personalului NATO”, a declarat Thomas Goffus, secretar general asistent pentru operații la NATO, pentru un grup de jurnaliști prezenți la Priștina.
Goffus a precizat că în ciocnirile cu protestatarii sârbi au fost răniți 93 de soldați de menținere a păcii din cadrul misiunii NATO, intitulată KFOR, și că unii dintre aceștia au suferit răni grave. Doctorii din nord spun că în protestul din 29 mai au fost răniți și 52 de sârbi.
„Acest lucru este absolut inacceptabil și nu se poate întâmpla din nou. NATO a transmis clar această poziție și către autoritățile sârbe”, spune Goffus.
În nord, situația este în continuare tensionată, iar trupele KFOR păzesc clădirile primăriei. Poliția kosovară este în interior, iar în fața clădirilor protestează un număr mic de localnici sârbi.
NATO, care a desfășurat trupe de menținere a păcii în Kosovo în 1999, și-a suplimentat efectivele cu 700 după violențele din mai, ajungând la un număr total de circa 4.500. Totodată, a plasat încă un batalion în stare de alertă pentru o eventuală desfășurare.