Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, în statele membre UE care nu au introdus încă euro, majoritatea populației consideră că moneda comună a UE are un efect pozitiv, scrie presa maghiară.
Sondajul a fost realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara zonei euro, și anume Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Suedia, care s-au angajat legal la introducerea monedei euro.
Potrivit sondajului, majoritatea respondenților consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive atât pentru propria țară (53 la sută), cât și pentru ei înșiși (56 la sută).
58% dintre cei chestionați susțin introducerea monedei euro în propria țară. Sprijinul pentru aceasta este cel mai puternic în Ungaria (72%) și România (71%), urmate de Polonia (55%), Suedia (54%), Bulgaria (49%) și Republica Cehă (44%). Cu excepția României, pentru toate țările enumerate, cel puțin jumătate dintre respondenți se simt informați despre euro, iar 83 la sută dintre aceștia au declarat că au folosit deja bancnote sau monede euro.
În ceea ce privește Ungaria, sondajul a constatat că, pe o perioadă de zece ani, sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul maghiarilor a crescut cu trei procente, până la 72 la sută, iar respingerea acestuia a scăzut cu trei procente, până la 25 la sută.
62 la sută dintre respondenții maghiari consideră că introducerea monedei comune a UE ar avea un efect pozitiv asupra țării, 31 la sută nu sunt de acord. 65 la sută dintre maghiari se tem că trecerea la euro va duce la o creștere a prețurilor, media comună în acest sens cu celelalte state membre examinate este de 68 la sută.
26% dintre respondenții maghiari cred că țara își va pierde o parte din identitate odată cu introducerea monedei euro, 72% nu sunt de acord. 27% dintre maghiari au crezut că odată cu introducerea monedei euro, Ungaria va pierde controlul asupra politicii sale economice, în timp ce 70% au respins această sugestie.