Silviu Mănăstire a vorbit luni la ”Dosar de politician” despre Raed Arafat și despre cum s-a îmbogățit amicul său, afaceristul Dan Gorgan, din afaceri făcute cu sistemul medical de urgență din România.
Tragedia de la clubul Colectiv a umplut paharul nemulțumirilor față de Arafat după episodele accidentelor din Munții Apuseni și cel de pe lacul Siutghiol. Informația publicată de jurnalistul Cătălin Tolontan, că pompierii din subordinea lui Raed Arafat știau de concertele cu sute de persoane de la clubul Colectiv și nu au controlat incinta, i-a distrus credibilitatea șefului departamentului de situații de urgență.
În acest moment, Raed Arafat refuză să demisioneze, deși este clar că nu poate gestiona acest organism mamut al situațiilor de urgență, creat special pentru el și colaboratorii săi apropiați. Raed Aradat este ayatollahul întregului sistem de urgență din România: controlează toate serviciile de ambulanță, toate inspectoratele de situații de urgență- adică toți pompierii și toate unitățile de primire urgență – UPU de pe lângă spitalele din țară. Pe lângă asta, Raed Arafat controlează și ceea ce înseamnă sistemul privat de urgențe medicale, reprezentat de Fundația pentru SMURD, la care este președinte al consiliului director, singura entitate privată lăsată să funcționeze.
Alte ambulanțe private nu există, din cauză că Raed Arafat ține în mână toate autorizațiile de funcționare și avizele necesare din întreg sistemul de urgență al României. În acest moment, nu există niciun funcționar public din România, Raed Arafat având funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne, care să concentreze atâta putere în mana sa.
Surse din piața medicală au declarat pentru Dosar de politician că în România nu se ridică de la sol niciun elicopter de urgență fără acordul telefonic al lui Arafat. Din acest motiv, părintele SMURD a devenit un om extrem de influent, asta și pentru că Arafat a știut să răspundă întotdeauna telefoanelor politicienilor.
Datele arată că puterea sa a crescut exponențial: în 2014, înaintea alegerilor prezidențiale, Victor Ponta și Gabriel Oprea i-au făcut cadou lui Raed Arafat departamentul pentru situații de urgență, organismul mamut condus de un singur om. Raed Arafat i-a plătit serviciul lui Ponta și a devenit agentul electoral al acestuia la alegerile prezidențiale. Toată imaginea și credibilitatea lui Arafat a fost pusa în slujba lui Ponta.
Acum, Raed Arafat încearcă să se derobeze de responsabilitate, însă funcția pe care și-a dorit-o îl obligă să știe ce au făcut pompierii sau nu au făcut la clubul Colectiv. Informațiile și documentele strânse la Dosar de politician arată că Raed Arafat este mult mai mult decât ayatolahul SMURD și al sistemului de urgențe. Deloc întâmplător, cel mai apropiat prieten al lui Raed Arafat, omul de afaceri clujean Dan Gorgan s-a îmbogățit în ultimii 15 ani din afaceri făcute cu sistemul medical de urgență din România.
Același sistem condus de Raed Arafat încă din anul 2005. Gorgan deține grupul de companii DELTAMED, care oficial vinde ambulanțe. Însă, ața cum arată documentele, Gorgan vinde și echipamante medicale, piese de schimb, consumabile și subansamble pentru ambulanțe către aproape toate inspectoratele de situații de urgență din țară, către serviciile de ambulanță și evident către sistemul SMURD, al fundației SMURD.
Începând cu anul 2007, de când există sistemul public de achiziții, DELTAMED a încasat fabuloasa sumă de circa 50 de milioane de euro de la diverse instituții publice. Alte milioane de euro sunt încasate de prietenul lui Raed Arafat prin intermediul companiilor DG Instrumente știintifice, X Lab, X car, DXX blue line sau Dlouhy SRL. Compania Deltamed a ieșit în evidență când, în anii 2008 și 2011, a câștigat succesiv licitațiile organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziția de ambulanțe.
Contractele multianuale de ambulanțe, renegociate și suplimentate, se ridică la suma de peste 40 de milioane de euro. Mecanismul financiar pus la cale de Read Arafat și prietenul său Dan Gorgan este simplu: Deltamed încasează bani de la entitățile controlate de Arafat (spitale de urgență, ambulanța, Ministerul Sănătății), apoi firma sponsorizează fundația SMURD, controlată tot de Arafat, în final fundația SMURD cumpără ambulanțe și subansamble tot de la DELTAMED.
Aceste informații despre afacerile lui Dan Gorgan sunt acum analizate de procurorii DNA, care investighează sistemul financiar din apropierea lui Arafat și din spatele SMURD. Sistemul este atât de complicat, atât de bine făcut, încât procurorii lucrează la acest dosar încă din anul 2013.