He Jiankui, un om de știință chinez propune modificarea embrionilor umani, despre care susţine că ar putea ajuta „populaţia îmbătrânită”, relatează CNN, citată de News.ro.
În 2018, cercetătorul a stârnit indignare la nivel mondial, când a dezvăluit că a creat primii copii modificaţi genetic, iar în 2019 a fost condamnat la trei ani de închisoare în China pentru „practici medicale ilegale”.
He Jiankui a reapărut public anul trecut şi a surprins comunitatea ştiinţifică mondială când a anunţat pe reţelele sociale că deschide un laborator de cercetare în Beijing. De atunci, actualizările privind cercetările sale postate pe contul personal de Twitter s-au axat pe planuri propuse pentru dezvoltarea terapiei genetice pentru boli rare.
Astfel, săptămâna trecută, el a provocat noi controverse prin postarea unei propuneri de cercetare despre care experţii spun că aminteşte de munca sa anterioară, pe care oamenii de ştiinţă au criticat-o în general ca fiind lipsită de etică şi periculoasă – cu potenţial de a avea impact asupra ADN-ului uman de-a lungul unor întregi generaţii.
Este vorba despre o cercetare care ar implica editarea genetică a embrionilor de şoareci şi apoi a ovulelor umane fertilizate – sau zigoţi – pentru a testa dacă o mutaţie „conferă protecţie împotriva bolii Alzheimer”, potrivit unui document succint, de o pagină, propus de He Jiankui.