Proiect/Schimbări radicale în trafic: Proprietarii de trotinete electrice vor avea nevoie de polițe de asigurare, iar RCA pentru maşini pot avea valabilitate o zi sau câteva ore

Proiect/Schimbări radicale în trafic: Proprietarii de trotinete electrice vor avea nevoie de polițe de asigurare, iar RCA pentru maşini pot avea valabilitate o zi sau câteva ore
Sursa foto: captura video Youtube/ Observator news

Pe piața RCA se conturează schimbări noi în pregătire. Conform cerințelor Uniunii Europene, cei care dețin trotinete sau biciclete electrice ar putea fi obligați să încheie asigurări. Această măsură vine în urma creșterii numărului de accidente în care au fost implicate aceste vehicule. În plus, există o posibilitate ca polițele RCA pentru mașini să devină valabile doar pe o perioadă scurtă de timp, schimbare care se pare că va fi implementată în curând.

Trotinetele și bicicletele electrice vor fi incluse în categoria vehiculelor supuse asigurării RCA

Trotinetele electrice au devenit o alegere populară în marile orașe, însă pot reprezenta un pericol pentru șoferi, în special în situația în care ating viteze de până la 60 de kilometri pe oră.

În anul 2022, în România au avut loc 95 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice. Aceste incidente s-au soldat cu rănirea a 90 de persoane, iar în urma lor, 3 au pierdut viața. Principalele cauze ale acestor accidente au fost viteza excesivă și neacordarea priorității vehiculelor de către conducătorii de trotinete electrice.

Pentru a transpune în legislația românească o directivă europeană, Autoritatea de Supraveghere Financiară pregătește un proiect de lege prin care toți posesorii de vehicule autopropulsate, care se deplasează cu o viteză mai mare de 25 de kilometri pe oră, vor fi obligați să încheie polite RCA. În această categorie intră și trotinetele și bicicletele electrice.

Directiva privind asigurarea Motor” la nivel european a fost într-un proces de dezbatere destul de îndelungat. S-a schimbat şi paradigma autovehiculului. Vehiculele, cum noi le ştiam, cu propulsie mecanică, ne gândeam la cele pe patru roţi. Dar între timp tehnica a evoluat”, a declarat Dorel Duţă, broker asigurări, scrie Observator.

Scopul proiectului: plafonarea despăgubirilor pentru daune morale în cazul accidentelor mortale

Conform declarațiilor asigurătorilor, noile polițe RCA pentru vehiculele pe două roți ar putea avea un cost anual estimat de aproximativ 150 de lei. Până în prezent, doar companiile care închiriază astfel de vehicule erau obligate să achite polite RCA. Pentru proprietarii individuali, asigurarea era opțională.

Discutăm de un cost de 30 de euro pe an şi avem o limită de vătămări corporale şi răspundere civilă faţă de terţ de 1000 de euro”, a declarat Marius Constantinescu, broker asigurări.

Proiectul de lege vine şi cu alte modificări, dar pentru şoferi. Din anul viitor, este posibil ca polițele RCA să aibă o valabilitate mai scurtă, inclusiv perioade de câteva zile sau chiar câteva ore, urmând modelul englezesc. În prezent, șoferii au posibilitatea de a încheia polițe de asigurare RCA cu o valabilitate între 1 și 12 luni, dar într-un nou proiect de lege se precizează că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de cel mult 1 an.

La acest moment, asigurătorii pun filtre în limitarea poliţei RCA pentru o lună de zile din caza fraudelor care se fac. Sunt situaţii în care fac poliţa azi, azi au accidentul şi îl declară mâine. Sunt asigurători care chiar cer poze în momentul în care chiar vrei să emiţi RCA pe o lună de zile”, a declarat Marius Constantinescubroker asigurări.

Proiectul recent propune plafonarea despăgubirilor acordate pentru daune morale în cazul accidentelor mortale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`