Alina Gorghiu, de Ziua Justiției: Priorități și angajamente pentru modernizarea sistemului judiciar

Alina Gorghiu, de Ziua Justiției: Priorități și angajamente pentru modernizarea sistemului judiciar
Foto: Alina Gorghiu / Facebook

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a transmis duminică, cu ocazia Zilei Justiției, că sistemul se confruntă cu dificultăți și că o prioritate pentru minister este dezvoltarea Cartierului Justiției, un proiect care vizează construirea mai multor clădiri adecvate pentru desfășurarea activităților judiciare.

Este o onoare pentru mine să transmit, în calitate de ministru al justiției, un mesaj de «La mulți ani!» cu ocazia acestei zile și să doresc bine tuturor celor implicați în actul de justiție. Justiția joacă un rol vital într-un stat de drept, asigurând respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi.

În ultimii ani, România a înregistrat progrese semnificative în multe domenii, dar a fost, în același timp, afectată de crize succesive. Soluțiile echilibrate ne-au permis să ne îndreptăm în direcția corectă, asigurând stabilitatea și previzibilitatea țării”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a subliniat importanța colaborării între cele trei puteri ale statului și sprijinul cetățenilor.

„Experiența acumulată în această perioadă arată cât de importantă este colaborarea dintre puterile statului: legislativă, executivă și judecătorească, conform tradițiilor societăților democratice. Prin acțiunea lor comună, bazată pe loialitate, profesionalism și eficiență, acestea asigură statului capacitatea de a se adapta la noile provocări, reziliența și capacitatea de reacție. Sprijinul cetățenilor este esențial pentru ca fiecare progres să fie durabil. În ceea ce privește sistemul de justiție, o relație corectă și respectuoasă cu justițiabilul, precum și angajamentul de a juca un rol social important, care implică dialogul permanent cu cetățenii, sunt aspecte extrem de relevante. Oamenii nu ar trebui să aibă reticențe față de sistemul de justiție, ci să-l perceapă ca pe un serviciu public performant, eficient și adaptat societății, la care pot apela fără dificultate sau costuri exagerate de timp și bani. Acest lucru este dorit de toți!”, se menționează în mesajul Alinei Gorghiu.

Ministrul Justiției a precizat că sistemul trece printr-o perioadă dificilă.

„Este adevărat că sistemul de justiție se confruntă cu probleme în prezent. Sunt deschisă colaborării și dialogului pentru găsirea celor mai bune și echilibrate soluții pentru toate aceste probleme. Consider că acum trebuie să ne concentrăm pe soluții care să asigure atât funcționalitatea și eficiența sistemului judiciar, cât și calitatea actului de justiție în calitate de serviciu public.

Am subliniat public faptul că rezultatul măsurilor de reformă nu trebuie să fie exodul profesioniștilor experimentați din sistemul de justiție. Avem o resursă umană bine pregătită în justiție, datorită reformelor realizate de statul român în ultimii ani”, a declarat Alina Gorghiu.

Ministrul a mai precizat că se vor face pași importanți în perioada următoare pentru digitalizarea sistemului.

„Dezvoltarea Cartierului Justiției rămâne o prioritate pentru noi” „Există toate condițiile ca anii 2023 și 2024 să fie favorabili modernizării infrastructurii sistemului judiciar. Guvernele din ultima perioadă au lansat programe ample de investiții, după decenii de stagnare în acest sens. În plus, vom face pași importanți în digitalizarea sistemului de justiție în viitorul apropiat. Proiectele de la Ministerul Justiției sunt într-un stadiu avansat. Anul acesta, mai multe instanțe din România se vor muta în clădiri noi, iar pe viitor vom iniția noi proiecte, având în vedere necesitățile mari din sistem„, a explicat Alina Gorghiu.

Gorghiu a mai afirmat că dezvoltarea Cartierului Justiției este o prioritate pentru sistem.

„Dezvoltarea Cartierului Justiției rămâne o prioritate pentru noi, iar progresele recente sunt pozitive. Vom continua să investim în resursa umană și în infrastructura sistemului de justiție. Ministerul Justiției este deschis dialogului și cooperării instituționale, deoarece scopul nostru, al tuturor, este înalt: asigurarea independenței sistemului judiciar, îmbunătățirea calității actului de justiție și creșterea încrederii cetățenilor. La mulți ani, Justiție Română, și tuturor profesioniștilor din sistem!”, se menționează în mesajul Alinei Gorghiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`