În timp ce Putin și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, continuă să lanseze narațiuni despre rebeliune, un lucru pare sigur: aspectul de invincibilitate al liderului rus s-a spulberat, scrie Politico.
Asta nu înseamnă că sfârșitul regimului Putin este iminent. Dar o serie de scenarii greu de imaginat și chiar bizare sunt acum luate în calcul, în timp ce toată lumea speculează asupra a ceea ce urmează.
Există „mai multe necunoscute decât cunoscute”, a spus un diplomat central european, căruia, la fel ca altora, i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile de securitate.
Următorul act al lui Putin: Represie? Mai mult război? Alungarea de la putere?
Imaginile cu trupele Wagner care capturează un cartier general militar important înainte de a mărșălui spre Moscova cu puține consecințe, doar pentru a se întoarce fără să se confrunte măcar cu arestarea, au stârnit gânduri confuze cu privire la următoarea mișcare potențială a liderului puternic.n Adesea, este o represiune.
„Ceea ce cred că decurge în mod natural din asta acum este și mai multă represiune în Rusia”, a spus Laurie Bristow, care a fost ambasador britanic în Rusia din 2016 până în 2020.
Asta nu s-a întâmplat încă, totuși. De fapt, deși îi batjocorește pe liderii revoltei că ar fi trădat Rusia, Putin susține că le oferă celor implicați o cale de ieșire.
Luni, el a spus că soldații Wagner vor fi liberi să se alăture forțelor regulate, să meargă acasă sau să se îndrepte în Belarus – sporind speculațiile că poziția de putere cândva dominantă a regimului de la Moscova se ofilește.
Putin a spus că o revoltă armată a mercenarilor Wagner a fost o „înjunghiere în spate” și că șeful grupului, Evgheni Prigojin, a trădat Rusia.
Un diplomat est-european a spus că evaluarea lor este că Prigojin a fost „folosit de un anumit grup al elitei Kremlinului/FSB nemulțumit de conducerea actuală”. Și, a adăugat diplomatul, Putin ar putea schimba în orice moment termenii înțelegerii sale cu șeful Wagner.
Acest lucru tocmai a creat mai multe speculații cu privire la ceea ce vor implica lunile următoare.
Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe și președinte ales al Letoniei, a enumerat o serie de opțiuni, de la „Putin încearcă să pună mai multă represiune acasă” la liderul rus „încercă să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, încercând să le arate rușilor că deține controlul total.”
Și, în timp ce majoritatea experților cred că Putin va păstra puterea, deocamdată, se recunoaște că Occidentul trebuie să ia în considerare un scenariu în care el va fi înlocuit. Persoanele puternice din orbita lui Putin și serviciul de informații FSB urmăresc deja evenimentele în desfășurare – și răspunsul confuz al lui Putin – pentru a identifica orice oportunitate.
„Haosul implică întotdeauna riscuri, dar va veni un moment în care poziția lui Putin va fi erodata și el va fi înlocuit”, a spus un diplomat vest-european.
Vorbind marți seara alături de un grup de lideri europeni, premierul olandez Mark Rutte a insistat că aliații NATO nu vor instabilitate.
„Infirm ceea ce Putin a sugerat ieri, că noi, în Occident, vrem ca Rusia să coboare în haosul intern”, a spus Rutte. „Dimpotrivă, instabilitatea în Rusia creează instabilitate în Europa. Deci suntem îngrijorați. Aceste evoluții sunt o dovadă în plus că războiul lui Putin nu a realizat decât mai multă instabilitate – mai presus de toate, a provocat suferințe intolerabile poporului ucrainean”.
John Lough, un specialist în Rusia la Chatham House, a spus că crede că este puțin probabil ca Putin să fie încă la putere peste un an.
Modul în care se desfășoară acest proces – prin lovitură de stat sau succesiune planificată – ar influența, desigur, cine urmează.
Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute (RUSI), un important grup de cercetare în domeniul securității și politicii externe cu sediul la Londra, a susținut că următorul lider rus va fi probabil „un substituent care îi este foarte asemănător – cineva care are trecere la serviciile de securitate, are un fel de experiență în servicii secrete, este capabil să controleze oligarhii.”
Marți, președintele belarus Alexander Lukașenko a confirmat că Prigojin a sosit în țara sa, unde șeful Wagner a spus că i se va permite să continue să opereze firma sa paramilitară.
Promisiunea i-a derutat pe mulți – de ce ar lăsa Putin o forță necinstită să opereze alături sub masca unui lider carismatic și trădător? Ce obține Belarus din acest aranjament?
Oficialii din regiune urmăresc cu îngrijorare situația în timp ce încearcă să o rezolve.
Vastul arsenal nuclear al Rusiei este un element care o diferențiază de majoritatea celorlalte țări aflate în tumult politic. Oficialii sunt mai mult decât bucuroși să-l vadă pe Putin slăbit – dar vor să vadă și armele nucleare în mâini stabile.
De fapt, chiar și în această etapă de îngheț a relației cu Moscova, Washingtonul încă părea să se consulte cu Kremlinul în weekend despre armele sale nucleare. Vorbind luni, Lavrov a spus că ambasadorul american la Moscova a transmis un mesaj „că Statele Unite speră că totul este în regulă cu armele nucleare”.
Dar experții și oficialii spun că sunt încrezători că armele nucleare nu vor cădea în mâini greșite.
„Este foarte greu de imaginat o situație în care statul rus își pierde controlul asupra arsenalul său nuclear”, a spus Bristow, fostul ambasador britanic.
Alții sunt de acord, dar spun că arsenalul nuclear al Rusiei ar putea juca în continuare un rol într-o viitoare luptă pentru putere.
„Avem o vedere destul de bună asupra a ceea ce fac ei pentru securitate”, a spus William Alberque, fost director al Centrului NATO de control al armelor, care lucrează acum la Institutul Internațional de Studii Strategice și a vizitat în trecut site-uri nucleare rusești.
„Am foarte mare încredere că armele lor nucleare rămân în siguranță și sub comanda celui de-al 12-lea GUMO”, a spus el, referindu-se la o direcție a Ministerului rus al Apărării care gestionează arsenalul nuclear al Rusiei.