Legea privind pensiile speciale a trecut de Parlament și merge la Iohannis pentru promulgare. De ce USR a votat împotriva proiectului

Legea privind pensiile speciale a trecut de Parlament și merge la Iohannis pentru promulgare. De ce USR a votat împotriva proiectului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Pentru a nu se produce un conflict legat de bicameralism, Camera Deputaţilor a votat și ea, din nou, legea pensiilor speciale. Aceasta a trecut cu 209 de voturi „pentru”, 27 „împotrivă” și 17 abţineri.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Legea pensiilor speciale a fost votată, miercuri, de Senat și merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Au fost 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere, informează Agerpres.

Pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate doar cu 15%, deși coaliția PSD – PNL anunțase un impozit de 30%. De asemenea, parlamentarii Puterii le-au oferit mai multe garanții magistraților și militarilor. De exemplu, un amendament prevede că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii să rămână în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

USR: Legea practic salvează pensiile speciale

USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât „să salveze pensiile speciale”. Uniunea Salvați România insistă că, în fapt, nicio pensie specială nu este eliminată și cheltuielile statului cu aceste privilegii nu sunt reduse.

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contribuitivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a declarat Oana Țoiu în plenul Senatului, potrivit G4Media.

USR a insistat că PSD și PNL mint atunci când afirmă că astfel au îndeplinit jalonul din PNRR aferent desființării pensiilor speciale.

„Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială. Nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău, citat de News.ro.

Specialii păstrează și pensia uriașă, și salariul la stat

Pe Facebook, Oana Țoiu a mai transmis că parlamentarii Puterii au introdus tot felul de excepții la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM și Academia Română.

„Ce înseamnă asta?

Că dacă o doamnă îngrjitoare de la grădiniță de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici și la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de RON și salariul de 1900 de RON net și va putea primi doar una din cele două surse de venit DAR Ciucă va putea păstra pensia specială și salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă și tocmai au băgat acum excepții și pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Și ei au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali.
Avem nevoie de reguli, dar de unele corecte unde nu există unii cărora li se aplică și o clasă de speciali în afara regulilor chiar prin lege”, a explicat Oana Țoiu.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)