Dosar de Politician: Jaful de la CET Govora, caz clasic de furt din banii publici. Care a fost rolul lui Dan Șova (VIDEO)

Dosar de Politician: Jaful de la CET Govora, caz clasic de furt din banii publici. Care a fost rolul lui Dan Șova (VIDEO)

Silviu Mănăstire a vorbit vineri la ”Dosar de politician” despre acuzațiile ce i se aduc senatorului Dan Șova și despre jaful făcut la CET Govora.

Companiile de stat, cum este și CET Govora, sunt controlate politic apoi căpușate prin contracte cu dedicație. Acestea sunt și acuzațiile care i se aduc senatorului Dan Șova, că ar fi participat la jefuirea CET Govora printr-un contact de asistență juridică.

Povestea începe în anii 2005- 2006. Atunci Dan Șova se afla în relații apropiate cu fostul director al CET Govora Mihai Bălan. Pe atunci Șova era o tânără speranță în avocatură, dar avea pile mari. Dan Șova obișnuia să încheie contracte fabuloase cu societățile din domeniul energetic din Oltenia. De exemplu, Șova și Asociații a încasat doar de la aceeași CET Govora aproape 1,4 milioane de euro.

Între anii 2006-2009 Șova și Asociații a încasat în total circa șapte milioane de euro de la diverse societăţi şi instituţii bugetare. Suma cea mai mare a provenit însă nu întâmplător de la Mihai Bălan de la  CET Govora. Strângătorul Șova a mai lua de la complexurile energetice din Gorj, CE Turceni – 3,98 milioane; MFA Mizil – 3,6; CE Rovinari – 3,09; Electrica – 2,9; Electrica Serv – 1,8.

Așadar, directorul Mihai Bălan îi servea contracte lui Dan Șova iar acesta, ajuns deja senator și prieten bun cu șeful PSD Victor Ponta, l-a ajutat pe șeful CET Govora să-și păstreze funcția. Bine de știut este că după anul 2009, Dan Șova a început să evite să mai semneze direct contracte de asistență juridică cu societăți de stat, dar și-a trimis prietenii avocați să ia bani în numele lui. Pentru aceste „recomandări”, Dan Șova primea comisioane consistente.

Șova a folosit din plin acest mecanism de recomandări după cum reiese din denunțul făcut de un avocat bucureștean de la casa de avocatura Voinescu și asociații. Avocatul-denunțător este un fost amic al lui Șova. El a povestit în fața procurorilor cum în perioada anilor 2011 – 2014, în schimbul a circa 100.000 de euro, Șova a făcut trafic de influență pe lângă Mihai Bălan, directorul general al CET Govora, convingându-l să încheie contracte de asistență juridică cu societatea de avocatura Voinescu și Asociații, în valoare de 10.000 de euro pe lună.
Dar Dan Şova ar fi făcut trafic de influenţă şi la Complexul Energetic Oltenia (CEO), pentru aceiaşi avocaţi, Voinescu şi Asociaţii. Procurorii mai susțin că șpaga lunară încasată de Șova de la Voinescu și asociații în valoare de 5.000 de euro pe lună ajungea către un alt politician de la PSD, la deputatul Cristian Rizea, de la care Șova a cumpărat o casă.

Problema este că respectiva casă luată de Șova este subiectul unui alt dosar penal din cauză că deputatul Rizea este acuzat de fratele său că a vândut casa ilegal, casa nefiind de fapt a lui Rizea.

Revenind la dosarul Șova- CET Govora, rezultă din aceste documente oficiale că societatea din Vâlcea a plătit în ultimii patru ani sume colosale de aproape 800 de mii de euro către mai multe case de avocatură din București. Contractele sunt suspectate ca fiind nelegale. Documentele mai arată că avocații Voinescu și asociații au luat banii de la CET Govora doar pentru consiliere juridică și studierea dosarelor.

Unii avocați luau bani pentru reprezentarea în instanță iar alții avocați încasau bani pentru diverse tranzacții cu Complexul Energetic Oltenia. De fapt, această încrengătură de relații dintre Dan Șova și directorii Mihai Bălan de la CET Govora și Laurențiu Ciurel de la Complexul Energetic Oltenia reprezintî marea vulnerabilitate a fostului premier Victor Ponta.
Dacă Ciurel, Bălan, alți avocați implicați vor continua să vorbească cu procurorii, se va sparge un mare buboi de corupție.

Victor Ponta vrea să-și facă un nou partid, el a fost surprins zilele trecute în discuții la Timișoara cu frații Cristescu, niște afaceriști extrem de controversați. Dar, aceiași frați Cristescu sunt și ei prietenii lui Dan Șova care în perioada în care era avocat pentru CET Govora se judeca cu firma fraților Cristescu. Evident, Șova a pierdut procesele iar frații din Timișoara au executat firma de stat.

Dosar de Politician: Jaful de la CET Govora, caz clasic de furt din banii publici

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:21 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,84% din secţii: Călin Georgescu rămâne pe primul loc. Lasconi reduce diferența față de Ciolacu
08:20 - Diana Șoșoacă, mesaj dur în urma rezultatelor parțiale la alegerile prezidențiale: „Trebuie să ieșim în stradă, să-i dăm jos. Nici acum nu ieșiți, măi?”
07:51 - Gelu Duminică, despre ascensiunea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale: „Lucrurile vor arăta și mai rău. Pentru noi și pentru toți cei care ne urmează”
07:33 - Nicolae Ciucă, despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Este un eșec pe care trebuie să îl asumăm cu toții, începând cu mine și cu toată echipa de conducere a partidului”
00:35 - George Simion și-a recunoscut înfrângerea: „I-am transmis felicitări domnului Georgescu. Vom susține în turul 2 pe oricine intră acolo şi nu e Ciolacu”
23:55 - Surse: Nicolae Ciucă a demisionat de la șefia PNL
23:51 - Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan: Partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni
23:29 - CTP: Acest Călin Georgescu este mai periculos decât Simion în prostirea oamenilor. E mult mai rău decât Simion
23:08 - Ilie Bolojan le cere strategilor partidului să-şi asume răspunderea: „Noaptea e un sfetnic bun”
22:48 - După Dan Vîlceanu, primarul Sectorului 1, George Tuță cere demisia lui Ciucă și a echipei sale: „Să plece acasă! Mă voi implica să facem rapid schimbările”