Facturarea electronică va fi obligatorie din ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile. Comisia Europeană a emis propunerea de derogare

Facturarea electronică va fi obligatorie din ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile. Comisia Europeană a emis propunerea de derogare
Foto: Freepik

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, România va implementa sistemul RO e-Factură generalizat pentru toate tranzacțiile efectuate între firmele (persoane impozabile) înregistrate în țara noastră.

Facturarea electronică în România: obiective și beneficii

Potrivit specialiștilor Deloitte România, sistemul a devenit operațional începând din 2022. Cu toate acestea, utilizarea sa este obligatorie doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), precum și pentru facturile care implică bunuri cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi bazate pe tichete de vacanță.

Într-un material de opinie citat, se menționează că începând din ianuarie 2022, România a solicitat Comisiei Europene (CE) o derogare de la legislația comunitară referitoare la TVA. Scopul acestei solicitări este de a extinde sistemul de taxare pe valoarea adăugată pentru toate operațiunile comerciale.

Pe data de vineri, 23 iunie 2023, Comisia Europeană a făcut publică o propunere prin care României i se acordă o derogare pentru implementarea facturării electronice în toate tranzacțiile efectuate între companiile din țară. Cu toate acestea, sistemul rămâne opțional pentru nerezidenți.

„Potrivit autorităților române, principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală. Măsura a fost impusă și de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022)”, amintesc Adrian Teampău, Director, și Radu Todiraș, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România, scrie Adevarul.

Va aduce beneficii fiscale și financiare semnificative

Potrivit României, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul național de redresare și reziliență. Conform estimărilor, această măsură va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puțin cinci puncte procentuale până în cel de-al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu situația din 2019. Implementarea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).

Potrivit specialiștilor Deloitte, măsura derogării va fi aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2024 și până la 31 decembrie 2026, cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României. Cu toate acestea, dacă legislația comunitară de TVA se va schimba conform propunerilor recente ale Comisiei Europene, cunoscute sub denumirea de TVA în era digitală”, derogarea va deveni inutilă. În acest context, România va trebui să transmită Comisiei un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale adoptate pentru combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și pentru simplificarea colectării taxei.

„În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF. În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluțiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. În mod evident, aceste procese vor atrage de la sine investiții din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declarații și formalități fiscale, aspect care va simplifica povara fiscală a tuturor”, mai arată sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:30 - Marcel Ciolacu: Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate. Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul al valorii impozabile pentru clădiri (VIDEO)
12:26 - O bandă de hoți care a dat spargerea în București a fost prinsă în Timiș
12:18 - Ciocolata va ajunge de la un desert accesibil, la un produs de lux. Prețurile la cacao au atins niveluri recorduri
12:16 - Marcel Ciolacu: Politicieni disperați să își facă loc în turul 2 inventează scenarii iresponsabile. Nu va exista nicio imixtiune a Rusiei în procesul electoral / Aprobăm noi măsuri de sprijin pentru R. Moldova (VIDEO)
12:01 - Florin Roman, după declarațiile lui Gigi Becali: Blatul politic între PSD/AUR și Marcel Ciolacu/George Simion a fost confirmat cu nonșalanță din interior
11:59 - Oanei Paraschiv i s-a pus pata pe Sorin Brotnei. Ce s-a întâmplat după Asia Express
11:49 - 5 joburi moderne pe piața locală a resurselor umane
11:48 - Adrian Țuțuianu, despre o posibilă înțelegere între AUR și PSD: „Aceste acuzații dovedesc incapacitatea celor doi contracandidați, Ciucă și Geoană, de a performa electoral” (VIDEO)
11:39 - Alexandru Dimitriu: USR nu o să intre la guvernare cu PSD, acest partid toxic care a nenorocit România atâta timp (VIDEO)
11:36 - Încă o maimuță a murit la grădina zoologică din Hong Kong. Bilanțul mamiferelor moarte a ajuns la 12. Cauza decesului ar fi solul infectat cu o bacterie care poate afecta și oamenii