Fructele și legumele, un pericol pentru pacienții cu probleme la rinichi. Medicii avertizează asupra riscurilor

Fructele și legumele, un pericol pentru pacienții cu probleme la rinichi. Medicii avertizează asupra riscurilor
Foto: Pixabay

În timpul sezonului cald, mulți oameni savurează cantități generoase de fructe și legume proaspete. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane pentru care consumul acestor produse poate deveni periculos pentru sănătatea lor. Potrivit medicilor, aceste riscuri se aplică în special pacienților care suferă de boală cronică sau în stadii avansate de rinichi, precum și celor care se află în procesul de dializă.

Precauții esențiale pentru pacienții cu afecțiuni renale

Este extrem de important ca pacienții din categoria de risc menționată anterior să fie extrem de precauți în ceea ce privește consumul de fructe și legume. Ignorarea acestei recomandări poate duce la apariția unor tulburări grave ale ritmului cardiac, care în unele situații pot avea consecințe fatale.

,,În această perioadă a anului alegem să consumăm foarte multe fructe și legume proaspete, în cantitate mare. Cu toate acestea, chiar dacă este un lucru benefic pentru organism, există și o categorie de persoane pentru care consumul de fructe și legume în exces nu este recomandat. Este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi sau despre cei care urmează ședințe de dializă. În cazul acestora, consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață. Este vorba despre hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism. Din această cauză, el se acumulează în sânge și poate duce la tulburări de ritm sau la oprirea inimii”,  precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” din Iași, potrivit Adevarul.

Recomandări privind consumul de fructe și legume

Potrivit recomandărilor medicilor, se recomandă ca acești pacienți să solicite consultul medicului lor înainte de a include fructe și legume proaspete în dieta lor. Prin intermediul unei consultații, medicul poate crea un regim personalizat, astfel încât să minimizeze riscul apariției complicațiilor.

,,Un regim bine stabilit poate fi o soluție importantă. Cantitățile trebuie să fie reduse. Astfel, orientativ vorbind, un pacient poate consuma cam câte fructe și legume poate ține în două palme, fiind vorba despre maximum 200 de grame. Cu toate acestea, doar medicul curant poate stabili, împreună cu pacientul, un regim personalizat. În cazul celor care urmează ședințe de dializă, ei pot consuma fructe și legume proaspete chiar în timpul acestora. În momentul în care fac ședințele de dializă, potasiul este eliminat din organism cu ajutorul aparatelor”, a adăugat medicul ieșean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`