Magistrații europeni, îngrijorați de interesul SRI în justiție

Magistrații europeni, îngrijorați de interesul SRI în justiție
Foto: agentia.org

Magistrații europeni pentru democrație și libertăți fac apel către autoritățile române pentru a clarifica aspectele privind implicarea SRI în justiție. Magistraţii europeni spun şi că problema agenților acoperiți din justiție nu a fost clarificată. Totul a pornit de la declaraţia generalului SRI Dumitru Dumbravă, potrivit căreia instanțele reprezintă un ‘câmp tactic’ pentru acest serviciu secret, magistraţii europeni fiind şocaţi că CSM a decis că declarația nu afectează independența justiției.

„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, apreciind că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, afirmă Dumitru Dumbravă.

Potrivit magistraților europeni, lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independența justiției este de natură „a slăbi democrația în România”.

Într-o rezoluție adoptată la Chişinău se arată că: „Şi mai șocant” este faptul că CSM a folosit la deliberări note clasificate ale SRI, prin care acesta își explică implicarea în procedurile judiciare; utilizarea acestor note inaccesibile publicului „îngrădește dreptul cetățenilor români la un proces echitabil” și „aruncă și mai multă îndoială” asupra independenței justiției în România”.

O îngrijorare suplimentară pentru magistrații europeni a fost provocată de recunoașterea SRI din raportul de activitate pe 2014 că acest serviciu de informații acționează permanent pentru a examina calitatea și consistența informației adresate parchetelor, acuratețea argumentației juridice și respectiv relevanța probelor.

Un alt aspect criticat de magistrații europeni a fost neelucidarea existenței unor agenți acoperiți printre magistrați.

„CSAT nu a furnizat încă un update cu stadiul activității pe care o desfășoară pentru a verifica declarațiile magistraților că nu sunt agenți acoperiți ai vreunui serviciu secret”, se afirmă în rezoluție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`