Asociațiile de elevi cer reexaminarea Legilor Educației. Copiii vor eliminarea examenului de admitere la liceu și o reglementare mai bună a diversității

Asociațiile de elevi cer reexaminarea Legilor Educației. Copiii vor eliminarea examenului de admitere la liceu și o reglementare mai bună a diversității
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Şapte asociaţii de elevi şi Liga Studenţilor din Iaşi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită Legile Educației în Parlament spre reexaminare. Ele reproșează examenul paralel de admitere la liceu, care încurajează meditațiile și discriminează între elevi, reglementarea insuficientă a diversității, rezultat al intervenției cultelor religioase, și relaxarea sancțiunilor în ceea ce privește plagiatele.

Același lucru a cerut recent și USR, formulând acuzații similare. De altfel, USR a atacat la Curtea Constituțională noile Legi ale Educației, dar judecătorii au decis că acestea sunt constituționale. După ce le primeşte, Iohannis are 20 de zile la dispoziţie să le promulge.

Elevii cer modificarea noilor Legi ale Educației

Asociațiile de elevi din București, Constanța, Timiș, Bacău și din alte județe sunt nemulțumite mai ales de introducerea examenului de admitere la liceu, paralel cu Evaluarea Națională. Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, peste 78% dintre copiii consultaţi spun că acest examen nu ar trebui să existe.

„Să existe bineînţeles echitate şi, automat, aici putem să vorbim şi despre eliminarea examenului de admitere la liceu în mod separat, să fie reglementată mult mai bine diversitatea”, a susținut Miruna Croitoru, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, citată de TVR.

În schimb, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vorbit despre o eventuală pilotare a examenului, în următorii patru ani: „Nu vor intra în vigoare imediat, ci vor fi valabile pentru cei care intra în clasa a cincea în anul școlar următor și cu cei care intră în clasa a noua, începând cu anul școlar 2024-2025. Până vor intra ele în vigoare, adică în 4 – 5 ani, avem timp să și pilotăm pentru a ajunge la cele mai bune variante”.

Lege în favoarea plagiatorilor

Liga Studenților din Iași a explicat, la rândul ei, problemele din Legea Învățământului Superior: „În forma în care au fost votate (n.r. Legile Educației), nici măcar studenții nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universitați, rectorii vor căpăta imunitate și nu vor mai putea fi trași la răspundere și revocați din funcție în situația în care încalcă legea, mecanismele de sesizare și sancționare a fraudelor academice vor fi relaxate spre folosul plagiatorilor, iar rectorii actuali vor ramâne „pe veșnicie” în conducerea universitaților””.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`