Bătălia roșiilor românești. Fermierii trebuie să vândă tone de tomate pentru a primi subvenția de la stat

Bătălia roșiilor românești. Fermierii trebuie să vândă tone de tomate pentru a primi subvenția de la stat

Vremea rece înregistrată primăvara nu a fost prielnică pentru agricultură. Nici roșiile nu s-au copt prea repede, iar cei înscriși în programul Tomata au început concursul pentru vânzarea legumelor. Pentru a încasa subvenția de la stat, fermierii trebuie să vândă tone de roșii, motiv pentru care au cerut să fie amânați încă o lună față de termenul stabilit în program, dar au primit doar două săptămâni.

Trei lei kilogramul de roșii

Roșiile românești au ajuns să coste trei lei la tarabele din piețe, conform observatornews.
Fermierii trebuie să vândă trei mii de kilograme de roșii, pentru fiecare o mie de metri pătrați cultuvată.
Aceștia se plâng de faptul că vremea nu i-a ajutat, iar legumele se coc acum mai tărziu, iar costurile sunt din ce în ce mai mari, din cauza frigului prelungit. Cine și-a făcut socoteli bazate pe subvenție și nu a vândut cantitățile prevăzute în program și-a luat gândul de la el.
„Am pus răsaduri, am pus castraveţi. Trebuia să pui numai roşii, mamă. Aşa, am 18 solarii şi un hectar de grădină”, spune producătorul Maria Dima care nu a mai intrat în program.
În solarii se muncește foarte mult. Unii culeg, alții merg la piață cu marfa. Subvenția este folositoare, dar ar trebui extinsă pentru mai multe legume, sunt de părere fermierii. În acest fel piețele vor fi pline de roșii.
„Se strâng toate odată şi în piaţă, dacă mergem, nu prea avem loc să vindem la masă. Suntem nevoiţi să renunţăm la preţuri, pentru că n-are cine să le cumpere”, a spus Geantă Gheorghe, producător.

Termenul limită este 30 iunie

Până pe 30 iunie fermierii trebuie să vândă cantitățile impuse de program pentru a primi subvenția, fiind un termen imposibil de atins. Mai multe cooperative şi asociaţii din Olt, patria roşiilor, au cerut prelungirea cu o lună calendarului de recoltare şi vânzare.
„Dacă nu avem minim o mie de metri pătraţi, dacă le-am cultivat foarte târziu, dacă nu comercializează acest minim trei kilograme pe metru pătrat, vor pierde această subvenţie. Doar 65 la sută din cei înscrişi în program au reuşit să muscă comercializeze cele trei tone şi să îndeplinească condiţiile din program”, a declarat Ion Păunel, reprezentant cooperativă agricolă.
Subvenția pe care fermierii o pot primi este de trei mii de euro pentru o mie de metri pătrați de roșii produse pe spații protejate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`