Guvernul Ungariei vrea să renunțe la plafonarea prețurilor alimentelor de bază, începând din 1 august 2023. În paralel, a cerut retailerilor să introducă reduceri mai mari la prețurile anumitor produse alimentare, a transmis joi Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
În prezent, Ungaria înregistrează cea mai ridicată inflație din UE, chiar dacă aceasta a mai scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. Comparativ, inflația medie anuală în UE a fost de 7,1% în mai, conform observatornews.
Rata anuală a inflației ar putea încetini până la 15% în august și o inflație de o singură cifră este posibilă la finalul anului, a spus Gergely Gulyas într-o conferință de presă.
„Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a apreciat Gergely Gulyas.
În februarie 2022, Executivul de la Budapesta a impus un preț maxim la zahăr, lapte, făină, ulei, carne de porc și pui, pentru a proteja gospodăriile de prețurile uriașe. Apoi, au fost plafonate și prețurile carburanților și ratelor la creditele ipotecare.
În ciuda plafonării, inflația prețurilor alimentelor în Ungaria a ajuns la 44,8% în decembrie 2022.
Pentru a încetini creșterea prețurilor, Guvernul le-a cerut marilor retaileri să introducă reduceri obligatorii de prețuri la alimente. Joi, Gergely Gulyas a spus că, de la 1 august, discounturile obligatorii la anumite alimente pe care retailerii vor trebui să le introducă vor fi majorate, de la 10% la 15%. Acesta a mai menționat faptul că produsele ale căror prețuri au fost controlate până acum vor fi incluse în program.