Proiect de lege în Parlament: Carnea sintetică ar putea deveni interzisă în România

Proiect de lege în Parlament: Carnea sintetică ar putea deveni interzisă în România
Sursa foto: Shutterstock

Mai mulţi parlamentari PSD, printre care și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au depus la Parlament un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, intitulat „Legea cărnii şi a produselor din carne”. Printre altele, parlamentarii au propus interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, transmite Agerpres.

Carnea sintetică ar putea fi interzisă în România

În proiectul „Legea cărnii şi a produselor din carne”, iniţiat de șapte parlamentari PSD, este menționat faptul că operatorii economici vor fi obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă.

Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, se arată în actul normativ.

Ce mai prevede proiectul

Potrivit proiectului, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu.

Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, mai prevede proiectul.

Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor. Acesta va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional, Scrie Digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`