Oana Țoiu: Legile educației nu rezolvă în niciun fel problema plagiatului. Oprirea plagiatelor va fi importantă pentru noua majoritate care se va forma în 2024 (VIDEO)

Oana Țoiu: Legile educației nu rezolvă în niciun fel problema plagiatului. Oprirea plagiatelor va fi importantă pentru noua majoritate care se va forma în 2024 (VIDEO)
Foto: Facebook / Oana Țoiu

Noile legi ale educației nu rezolvă în niciun fel problema plagiatului, a declarat deputata USR Oana Țoiu, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, acolo unde a vorbit și despre proiectul „Fără păcănele lângă școli”.

Oana Țoiu (USR), pe B1 TV: Legile educației nu rezolvă în niciun fel problema plagiatului

Deputata USR reclamă că noua formă a legilor educației nu rezolvă problema plagiatului.

„Nu a rezolvat în niciun fel această tară deja pusă pe societatea românescă, și anume plagiatul, pentru că sunt celebre cazuri de plagiat care au rămas până la acest moment nerezolvate. Forma în care trebuiau scrise aceste legi ale educației – și noi am depus amendamente în acest sens – trebuia să fie o formă fermă, care să tragă această linie clară în care, dacă ai mințit, dacă ai copiat, ai plagiat, dacă există o dovadă pentru asta și, implicit în multe cazuri, dacă ai furat, pentru că de multe ori plagiatul devine bază pentru calculul salarial, e pentru sporul de doctorat, e pentru anumite posturi, să nu poți să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Asta este o mare problemă în legile de acum”, a declarat Oana Țoiu.

Întrebat dacă în viitor va exista voință politică pentru modificările de rigoare, ea a punctat: „Cred că 2024 este un an important în care să se formeze o nouă majoritate parlamentară și oprirea plagiatelor va fi unul dintre lucrurile importante pentru acea nouă majoritate”.

„În momentul în care oricine poate să încalce ușor regula și să o facă fără consecințe, să o facă cu beneficii, asta sapă la rădăcinile unui sistem de corectitudine cu totul, dincolo de diploma de doctorat în sine. Pentru copiii care își dau examenele, pentru cei care se gândesc dacă să urmeze un drum corect, dacă să mai ciupească, dacă să copieze, când ai niște exemple atât de dese, cu o notorietate atât de mare, la vârful societății, considerate de succes, încep să se nască niște întrebări foarte puternice dacă rețeta de muncă, de viitor și de carieră, în care urmezi calea corectă, mai poate să fie o rețetă care reușește sau e una care dă greș”, a explicat Oana Țoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`