Eșec usturător pentru MApN: Avioane Craiova nu a modernizat încă niciun avion IAR-99 deși s-au alocat în 3 ani peste 55 milioane euro (VIDEO)

Eșec usturător pentru MApN: Avioane Craiova nu a modernizat încă niciun avion IAR-99 deși s-au alocat în 3 ani peste 55 milioane euro (VIDEO)
Sursa video: Captura video

Modernizarea celor 10 avioane militare de antrenament ale MApN  IAR-99 Standard Modernizat (SM) a rămas doar pe hârtie. Asta deși MApN a plătit în ultimii trei ani oferit peste 55 de milioane de euro către Fabrica de stat Avioane Craiova.

Contractul pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 la nivelul SM (Standard Modernizat) a fost semnat în august 2020 și avea termen patru ani pentru realizarea întregului lot. Însă, deși au trecut deja aproape 3 ani, nici măcar un singur avion nu a fost modernizat complet, programul fiind mult întârziat, scrie hotnews.

Armata mai are şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Aviația Magazin scrie că Avioane Craiova a preluat până acum 6 avioane IAR-99 Standard pentru modernizare, dar că nu a reușit până acum, la trei ani de la semnarea contractului, să termine modernizarea pentru niciunul dintre ele.

Valoarea contractului este de 275 de milioane de lei, plus TVA (327,25 milioane de lei în total), iar durata de 48 de luni pentru livrarea tuturor celor 10 aparate modernizate. Din această sumă, compania Avioane Craiova a încasat în avans două tranșe, 51.775.400 lei în 2020 și 46.398.600 lei în 2021.

„Aproximativ o treime din valoarea totală a contractului a fost încasată în avans, numai că problema este că timp de două treimi din durata contractului (doi ani jumătate din cei patru) compania nu a modernizat nimic”, scrie Aviația Magazin.

Publicația scrie că în doi ani jumate nu s-a lucrat la upgrade la niciun avion:

„Surpriza mare a venit recent, în momentul în care Avioane Craiova a declarat rezultatele financiare pe anul 2022. În Raportul Consiliului de Administrație pe anul 2022 se admite destul de clar că până la 31 decembrie 2022, deci timp de 2 ani și 4 luni, nu s-a lucrat la upgrade!”, scrie Aviația Magazin.

Potrivit sursei amintite, „Avioane Craiova a făcut timp de aproape doi ani jumate ”activități pentru evaluarea stării tehnice și executarea operațiunilor de fiabilizare a sistemelor și echipamentelor” sau ”aplicarea de buletine de service”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`