Perlele elevilor la Evaluarea Națională din acest an

Perlele elevilor la Evaluarea Națională din acest an
Sursa foto: unsplash

La fel ca în fiecare an, profesorii s-au amuzat și acum cu perlele elevilor scrise la Evaluarea Națională 2023, la proba scrisă de Limba și literatura română.

Ce perle au scris candidații

Un exercițiu consta în elaborarea a două enunțuri. Verbul „a face” să fie la imperativ negativ, la primul enunț, iar al doilea „ea” să fie complement prepozițional. Un elev a vrut să le îmbine pe ambele: „Nu face pe ea!”, apare în lucrarea elevului, conform Adevărul.
La alt subiect cerința era transcrierea propoziției subordonate din enunțul „fiecare cunoștea ce sunet scoteau tălăngile de la vacile sale”.
Un elev a răspuns în felul următor: „Vacile sunt subordonatele oamenilor. Tălăngile sunt subordonatele vacilor. Iar sunetul este subordonat tălăngilor”.

Alt exercițiu presupune transcrierea a două figure de stil din primul text dat.
„Pirsurile (corect: piercing-urile) și tatuajele”.
Elevii au trebuit să găsească și un element de conținut comun între cele două texte date.
„Elementul comun este că subiectele la evaluarea națională conțin ambele texte”, a scris un elelv.
Pentru a avea 30 de cuvinte cerute, el a descris cum a citit texte pentru examenul la română.
Un alt elev, pentru a avea între 50-100 de cuvinte, a scris următoarele: „Foarte, foarte importante sunt regulile. Ce ne-am face fără ele? Fără reguli, ar fi lupte și războaie! Și chiar sunt!”.

Aproape 162.000 de absolvenți de clasa a VIII-a, înscriși la Evaluarea Națională

Conform situației centralizate de Ministerul Educației, peste 161.500 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși pentru a susține examenul organizat în 3.553 de unități de învățământ.
Prima probă, la Limba și literature română, a avut loc luni, 19 iunie, iar proba la Matematică se susține miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă se va susține joi, 22 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Alexandru Muraru (PNL): Planul pesedist ne arată că pericolul capturării instituțiilor statului e în plină desfășurare. Urmează zile de încercare pentru democrația din România
23:35 - Netanyahu spune că lui Macron și celorlalți lideri occidentali care cer embargo pe arme pentru Israel ar trebui „să le fie rușine”: „Rușinea lor va continua mult după câștigarea războiului”
23:12 - George Simion, după decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă: Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept
22:49 - Nicolae Ciucă: „Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat” / „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2”
22:23 - Stelian Ion: Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele / Este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR
22:01 - A fost contestată la CCR și candidatura lui Marcel Ciolacu
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”