Laura Codruța Kovesi spune că lasă bacșiș foarte rar: Câteodată, la restaurant. Niciodată la coafor

Laura Codruța Kovesi spune că lasă bacșiș foarte rar: Câteodată, la restaurant. Niciodată la coafor

Procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție nu își explică de ce există magistrați corupți, în condițiile în care salariile acestora au crescut.

“Prefer să nu vorbesc despre un caz particular. Dar în ultimii cinci ani peste 100 de magistrați au fost trimiși în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnați. Este greu să explicăm de ce se comit totuși aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraților. Persoanele pe care noi le-am anchetat au fost verificate anterior. Controalele acestea ar trebui să fie mai dese”, a declarat Kovesi la Digi24.

O modalitate de eradicare a corupției în rândul magistraților este controlarea modului în care se execută pedepsele de către aceștia, majoritatea sentințelor fiind cu suspendare.

“Pedepsele sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele din vechiul Cod penal. Nu știu dacă înăsprirea pedepselor poate duce la eradicarea fenomenului corupției. Trebuie să vedem și cum se aplică aceste pedepse. Oeste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. La instanțele de judecată severitatea pedepselor a început să crească, mai ales la acele dosare care au impact în societate. 

De multe ori, cei anchetați sunt mai afectați de faptul că li se pun bunurile sub sechestru decât că stau 30 de zile în arest. 

Suntem interesați de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment avem bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro.

Important este ca orice sumă care poate fi confiscată de stat să fie confiscată efectiv”, a completat Kovesi.

DNA a avut anul acesta 10.200 de dosare în condițiile în care au lucrat 100 de procurori. 

Kovesi a mai precizat că lasă bacșiș foarte rar, niciodată la coafor, dar uneori mai lasă la restaurant.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`