Rusia a luat deja primele măsuri împotriva Turciei după doborârea deasupra Siriei a bombardierului Suhoi-24 de către forţele aeriene de la Ankara, informează B1 TV. Kremlinul va suspenda cooperarea militară cu turcii.
Rusia intenționează să pună în aplicare noi măsuri care vizează consolidarea securității bazei aeriane din Siria. Distrugătorul Moscova dotat cu rachete ghidate și echipat cu sistemul de apărare aerian „Fort”, similar cu S-300 va staționa pe coasta provinciei Latakia.
Atacul asupra bombardierului rus în spațiul aerian sirian de către un avion de lupta turc a fost condamnat de către oficialii de la Moscova. Sergey Rudskoy, un oficial de rang înalt al Statului Major rus, a caracterizat atacul drept o încălcare gravă a dreptului internațional.
Rușii susțin că turcii nu au încercat să ia legătura cu piloții ruși și că aparatul a fost doborât fără nici un fel de avertizare.
„Am avertizat că fiecare țintă care prezintă o potențială amenințare va fi distrusă. Toate contactele militare cu Turcia vor fi suspendate. Presupunem că atacul a fost efectuat cu o gamă de rachete ghidate prin infraroșu. Avionul turc nu a făcut încercări de a comunica sau stabili contact vizual cu echipajul nostru pe care care echipamentele noastre le-ar fi înregistrat. Su-24 a fost lovit de o rachetă asupra teritoriului Siriei”, a declarat Sergey Rudskoy, oficial de rang înalt al Statului Major rus.
Problemele dintre Ankara şi Moscova au atins punctul critic, însă nu sunt deloc noi. În luna octombrie, turcii au acuzat de mai multe ori că aparatele ruseşti au încălcat spaţiul aerian al Turciei şi chiar că avioanele F16 ale guvernului de la Ankara au fost ţintite prin radar de către ruşi.
La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spațiul aerian al Turciei și care a fost forțat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiții meteo nefavorabile’, dar secretarul american de Stat John Kerry a prevenit că lucrurile pot degenera.
”Suntem foarte îngrijoraţi din cauza acestui incident. Dacă Turcia ar fi răspuns aşa cum era îndreptăţită, acest gen de incident ar fi putut să se încheie cu doborârea avionului”, a spus Kerry atunci.
În ciuda acestui avertisment, şicanele au continuat. Câteva zile mai târziu, două avioane F-16 au fost ameninţate de un Suhoi-30 rusesc şi apoi iluminate prin radar. Apoi, la 16 octombrie, armata turcă a doborât o dronă de fabricație rusă, care pătrunsese în spațiul aerian al Turciei.
#DIRECT_ONE_zpuqvx#