Rezultatul discuțiilor dintre retaileri și guvernanți. Ciolacu vrea să scadă adaosul comercial la alimente. Ce spun reprezentanții marilor rețele comerciale (VIDEO)

Rezultatul discuțiilor dintre retaileri și guvernanți. Ciolacu vrea să scadă adaosul comercial la alimente. Ce spun reprezentanții marilor rețele comerciale (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

UPDATE: George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a declarat, la finalul discuțiilor de la Guvern, că întâlnirea a fost una utilă, că sunt necesare soluții pentru a menține puterea de cumpărare a românilor și că urmează să se stabilească lista alimentelor în cazul cărora vor fi luate măsuri pentru reducerea prețurilor. Însă azi nu s-a discutat pe cifre concrete.

„Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete. S-a făcut un sumar al produselor care ar putea să intre, în general produsele de bază așa cum sunt ele definite și în codurile CAEN – carne, lapte, ouă, legume, fructe, panificație, nimic deosebit de ce e în coșul de bază. Deocamdată nu am ajuns foarte departe, a fost o discuție exploratorie, dar e important că decizia va fi luată pentru toți operatorii de pe lanțul economic, deci nu se va limita la comercianți sau în zona de procesare.

A fost prezent la discuții și Consiliul Concurenței și fără îndoială că dacă vorbim de aspecte comerciale care țin de politica comercială a fiecărui retailer, acelea vor fi validate de Consiliul Concurenței.

Deci nu s-a discutat despre cifre, numere, dar e evident că e o atmosferă generală pozitivă și noi am apreciat că a existat acest dialog și a fost prezent și ministrul Agriculturii.

Discutăm de faptul că inflația nu e un fenomen pozitiv și atunci trebuie să găsim formule să se pătreze această putere de cumpărare. N-aș merge mai departe, pentru că nu am agreat lucrul ăsta.

Nu am stabilit nici data, dar se va lucra într-un ritm rapid.

Vorbim despre definirea unei liste de produse de bază, acesta ar fi primul pas. (…) Fiecare va face o analiză și la viitoarea ședință se va ajunge probabil la lista de produse”, a explicat George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) i-a chemat la discuții, marți, pe marii retaileri alimentari din România, în condițiile în care a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri menite să reducă prețurile la alimentele de bază.

„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale”, a spus Ciolacu.

Numai că o măsură similară a fost aplicată deja în cazul laptelui, iar fermierii s-au plâns apoi că ei au ajuns să suporte cea mai mare parte din diferența dintre prețul vechi și cel nou. Unii au spus că sunt în pericol să dea faliment din această cauză.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a afirmat că dacă Guvernul intenționează să aplice aceeași măsură și pentru restul alimentelor de bază, atunci mai bine renunță, că mai rău face.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Baciu (LAPAR), despre intențiile Guvernului privind prețurile alimentelor de bază

„Eu sper ca noi, producătorii, să nu avem aceeași soartă pe care au avut-o producătorii de lapte. Dacă e concepută ideea la fel, practic n-o să ducă decât la distrugerea producătorului și n-o să rezolve problema între comercianți și ultima verigă, consumatorul, cum de altfel n-a rezolvat-o nici la lapte.

Atât producătorul, cât și procesatorul suportă cheltuielile imputurilor care an de an, mai ales în ultima vreme, odată și cu energia, au tot crescut. Deci nu de la noi pleacă prețurile cele mari. La noi prețurile sunt foarte cumpătate și puțin, 5 – 10% maxim, în condiții normale, dacă e adaosul sau beneficiul față de cheltuielile de producție, pe când la retaileri și la comercianți în general o să găsiți adaosul comercial de 100 – 300%.

Deci nu e o rezolvare dacă e concepută tot la fel. Dacă s-ar lua la o analiză corectă să vedem care sunt celelalte cheltuieli… Dacă e tot la fel, mai degrabă ar renunța de azi, că mai rău face!”, a declarat Laurenţiu Baciu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)