Pensiile de serviciu ale magistraților reprezintă 2% din pensiile de serviciu și speciale care se plătesc în România, a declarat președinta Asociației Magistraților, Andreea Ciucă, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru, în contextul acțiunilor de protest din Justiție.
Întrebată despre acțiunile de protest ale instanțelor, Andreea Ciucă a declarat: „La nivelul nostru de comunicare din interiorul sistemului judiciar, nu împărțim instanțele în mici și mari din perspectiva apărării statutului judecătorului, a independenței justiției și a dreptului cetățeanului la un proces echitabil”.
„Vreau să vă spun că și instanțele din București au mers în rând cu noi, în sensul că, după modificările intempestive lansate pur și simplu în spațiul public în 29 mai, fără nicio discuție prealabilă, și instanțele din București, la fel ca majoritatea covârșitoare a instanțelor din țară, au făcut adunări generale, au organizat adunări generale în care ne-am exprimat punctul de vedere și am spus că, în situația în care lucrurile vor rămâne în același registru, vor urma adunările generale pe care le-ați văzut astăzi”, a continuat reprezentanta magistraților.
„M-ați întrebat ce a determinat această schimbare. Din păcate, pe cât de trist, pe atât de simplu – lipsa de dialog, faptul că suntem tratați mereu într-o vădită dezagregare a statutului judecătorului și că tot ce înseamnă această chestiune de organizare judiciară și de statut pare mai degrabă a fi tratată la masa politică decât într-un context necesar pentru un stat democratic, adică problema aceasta a pensiilor, în primul rând, trebuie să spunem, a pensiilor de serviciu, și nu pensii speciale, pentru că nu nouă ne aparține sintagma, ci Curții Constituționale, a fost chiar invocată în expunerea de motive la proiectul legii despre care discutăm, deci vorbim despre pensii de serviciu pentru că ele sunt date în compensare pentru regimul deosebit de strict de incompatibilități și interdicții, cum spunea Curtea Constituțională, mai sever decât bunăoară în țari cu mare tradiție juridică, Germania sau Suedia”, a adăugat Andreea Ciucă.
„În perioada întreagă în care am discutat despre legile justiției, s-a pus problema, bineînțeles, și a articolelor vizând pensiile de serviciu ale judecătorilor și procurorilor. Atât din Camera Deputaților, cât și din Senat, respectiv din comisia comună juridică, proiectele de lege au ieșit fără nicio modificare”, a mai spus ea.
„După ce legile au intrat în vigoare, la numai trei zile, a apărut intempestiv un astfel de proiect în care se spunea din nou, cum este laitmotivul din 2019, că pensiile noastre, practic, distrug bugetul, că din această cauză nu se poate ajunge la tranșa din PNRR, lucruri cu totul false. Pe noi aceste lucruri ne deranjează, faptul că se spun lucruri false, în condițiile în care pensiile de serviciu ale magistraților reprezintă 2% din pensiile de serviciu și speciale care se plătesc în România, deci dacă – Doamne ferește! – nu ne-ați mai da niciun ban, tot n-ați rezolva, vorbesc de celelalte puteri, tot n-ați rezolva problema tranșei din PNRR”, susține președinta Asociației Magistraților.