Anual, pe plajele românești mor în medie 30 de persoane din cauza curenților rip. Se pare că ei apar când sunt valuri și pot trage o victimă spre larg, chiar și când apa este relativ mică.
Mai mult, specialiștii susțin că turiștii trebuie să respecte indicațiile salvamarilor, iar autoritățile locale și plajele să instaleze panouri informative și de avertizare, notează libertatea.ro.
Curenții rip sunt orientați din zona de plajă către largul mării și sunt caracterizați printr-o curgere orizontală, nu verticală, spune Florin Tătui, cercetător conferențiar universitar doctor la Facultatea de Geografie a Universității din București și membru al Stațiunii de Cercetări Marine și Fluviale Sfântu Gheorghe a Universității din București.
Potrivit acestuia, ei acționează în orizontul de suprafață și trag persoanele către larg, nu în adânc: „Puterea și viteza unui curent rip sunt cu atât mai mari, cu cât valurile sunt mai înalte și mai intense”.
Cercetătorul îi învață pe studenții de la Geografie despre acești curenți de un deceniu, însă în ultimii trei ani a studiat mai amănunțit, inclusiv în teren.
Acesta a condus și o echipă de cercetare pentru a efectua un studiu privind curenții rip de pe litoralul românesc, în care au analizat 34 de sectoare de plajă, între Năvodari și Vama Veche, pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție.
Astfel, din cei 40,3 kilometri studiați, 74% sunt afectați de curenții rip, cu frecvență mai mică sau mai mare, scrie sursa citată.
Florin Tătui consideră că înecul, în perioade în care sunt valuri, se datorează 100% acestor curenți.
„Din analizele noastre, bazate pe intervențiile salvamarilor, am observat că toate decesele care au avut loc pe sectorul Eforie Nord s-au petrecut în momentele în care era arborat steagul roșu.
Deci când turiștii nu trebuiau să intre în apă și când curenții rip sunt foarte, foarte puternici”, a declarat cercetătorul într-un video lansat de Universitatea București.
„În cazul în care steagul roșu este arborat și valurile sunt foarte mari, te pot lua din apa până la brâu”, a mai spus Florin Tătui.